Kabinet geeft toe aan eisen FNV

Geen categorieaug 20 2011, 11:29
Blijkbaar hebben de vakbonden nog altijd behoorlijk wat macht en invloed. Het 'meest rechtse kabinet ooit' komt tegemoet aan de eisen van de FNV.
De achterban van de vakbond van, voor en door PvdA'ers was niet blij met het pensioenakkoord. Men vond het met name nogal vervelend dat mensen die in de toekomst eerder met pensioen gaan (dan op hun 66e) daar financieel voor gestraft zouden worden, doordat ze gekort zouden worden op hun pensioen.

Volgens het pensioenakkoord wordt de ­­AOW- en pensioneringsleeftijd in 2020 66 jaar. De AOW kan ook met 65 jaar ingaan. De uitkering is dan wel levenslang 6,5 procent lager.

Kamp wil de overgang tussen loon en de gekorte AOW verzachten. 'Het gaat er dan om of we werkende mensen met lage inkomens in hun 62ste, 63ste en 64ste jaar wat extra geld kunnen toespelen. Als zij dat drie jaar sparen, wordt de overgang naar pensioen vergemakkelijkt. Ik denk dat we een aantrekkelijk pakket hebben voor mensen met lage inkomens als we dat nog toevoegen. Dat zal Abvakabo en Bouw zeker aanspreken.' FNV Bouw heeft steeds gepleit voor 'reparatie' van deze inkomensachteruitgang.

Een 'aantrekkelijk plan'? Pardon, maar het is toch helemaal niet de bedoeling om het 'aantrekkelijk' te maken voor mensen om op te houden met werken, zeker niet voor hun 66e? En waarom zou de overheid nou extra geld geven aan mensen met 'lage inkomens' ... zodat ze wellicht alsnog eerder kunnen ophouden met werken? Gezien de doelstelling van de regering is dit een tikkeltje merkwaardig.
Als mensen eerder met pensioen willen moeten ze harder werken, meer initiatief nemen en meer sparen. Zijn ze daar om wat voor reden dan ook niet toe in staat (wat meestal betekent: willen ze dat niet) dan moeten ze gewoon tot hun 66e doorwerken.
Heb je een laag inkomen? Erg vervelend, maar verschil moet er zijn; dan kun je helaas voor jezelf niet een jaar of wat eerder van je pensioen genieten. Dat is naar, maar wat nog erger zou zijn is om - onder dreiging van geweld - geld af te pakken van iemand die zijn leven wel hard heeft gewerkt en initiatief en risico's heet genomen en dat vervolgens aan jou te geven zodat jij eerder kan ophouden met werken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten