Kabinet maakt puinhoop van wietbeleid

Geen categoriejul 07 2014, 11:40
Burgemeester Paul Depla van Heerlen haalt terecht hard uit naar het kabinet.
In de Volkskrant van vandaag heeft de burgemeester van Heerlen, Paul Depla, hard uitgehaald naar het onlogische en onbegrijpelijke kabinetsbeleid ten opzichte van de wietteelt. "De drempel om de wietcriminaliteit in te gaan is nooit zo laag geweest. Je hoeft maar een zolderkamer te hebben en je kunt beginnen. We hebben een crimineel monster gebaard dat zijn tentakels steeds verder uitslaat in stadswijken en dorpen," aldus Depla in een interview met die krant.
Vervolgens legt hij uit dat er maar één juiste manier is om met dit probleem om te gaan: de wietteelt moet gewoon worden gereguleerd. Dat is tegen het zere been van minister Ivo Opstelten, maar een betere aanpak is niet voorradig. Hoe vervelend de minister dat ook vindt.
Depla heeft gelijk. De idiote manier waarop de overheid omgaat met wiet slaat volstrekt nergens op. Het is totaal niet effectief (ze bereiken er niets mee) en heeft zelfs een uitgesproken negatieve impact op de samenleving. Omdat er niet gereguleerd wordt, wordt er namelijk ook niet gecontroleerd op kwaliteit.
Als de boel gereguleerd wordt en er dus geen (of weinig) geheime kwekerijen zijn, kan het THC-gehalte van wiet continu worden onderzocht. Dat is van het grootste belang omdat er soms wiet wordt verkocht waarin dit gehalte erg hoog is. Het resultaat daarvan is dat gebruikers psychoses kunnen krijgen.
Heel gek, maar - zoals Depla ook uitlegt - gaat dit feitelijk om de volksgezondheid. En daarin heeft de overheid een belangrijke rol en verantwoordelijkheid. Door het huidige wietbeleid verzaakt Den Haag daarin. 
Tijd om dat te veranderen. Het huidige beleid is niet alleen weinig effectief, maar ook nog eens levensgevaarlijk. Den Haag moet verantwoordelijkheid nemen. Dat kan alleen door het beleid te veranderen, wietteelt gebruik én wietteelt te legaliseren, en de boel vervolgens te reguleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten