Kabinet moet chantagepoging Slob negeren

Kabinet moet chantagepoging Slob negeren

Als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat, dreigt Arie Slob zijn eerdere afspraken met het kabinet op te blazen.

Eerder deze week werd al duidelijk dat voor de PvdA 'afspraak is afspraak' niet geldt. Dat de sociaal-democraten in het regeerakkoord afspraken illegaliteit strafbaar te maken, wil nog niet zeggen dat ze dat ook daadwerkelijk gaan doen. Staatssecretaris Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor het dossier, vond het nodig de PvdA eraan te herinneren dat zijn VVD alleen met het kinderpardon heeft ingestemd in ruil voor de strafbaarstelling van illegaliteit. "Als je dingen met elkaar afspreekt, dan is het wel van belang dat iedereen die lid is van een regeringsfractie daar achter gaat staan," zei Teeven.

Daar denken ze bij de PvdA anders over. Blijkbaar is het op orde brengen van de Rijksbegroting, het hervormen van de arbeidsmarkt en zelfs het nivelleringsfeest van Rutte-II allemaal minder belangrijk dan de kans dat een paar illegalen het land uit worden gezet.

Dat de ChristenUnie er net zo over denkt, is toch een tikkeltje opmerkelijker. Die partij stelde zich de afgelopen maanden juist 'verantwoordelijk' op. Het hielp het kabinet aan de nodige meerderheid in de Eerste Kamer om hervormingen op de woningmarkt en in het pensioenstelsel door te voeren. Blijkbaar is dat voor de ChristenUnie allemaal minder belangrijk dat de illegalen-kwestie. "Als het kabinet dat wetsvoorstel doorzet, komt de uitvoering van eerder gemaakte afspraken in gevaar," zei partijleider Slob gisteren tegen de Volkskrant. "Dat maken wij niet mee."

Hij herhaalde zijn standpunt later op de dag bij het NCRV-programma Eén op Eén.

De weerstand van Slob heeft echter niet alleen met de kwestie zelf te maken. Hij zei ook: "Je kunt niet aan ene kant met ons samenwerken en er parallel zo'n wetsvoorstel met steun van de PVV willen doordrukken." Oftewel: omdat de PVV de strafbaarstelling steunt, weigert de ChristenUnie hetzelfde te doen.

Eerder wist Slob met dreigementen het kabinetsbeleid ook al gewijzigd te krijgen. Hervormingen van de kinderbijslag en het kindgebondenbudget werden bijgesteld, om de steun van de ChristenUnie voor het Woonakkoord te winnen. Dat kan zo niet doorgaan. De ChristenUnie heeft haar handtekening onder afspraken gezet en moet niet het idee krijgen dat het maanden later nog eens concessies op een heel ander beleidsterrein kan bedingen. Met twee zetels in de Eerste en vijf zetels in de Tweede Kamer kan de ChristenUnie beter een toontje lager zingen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties