Kabinet onderzoekt Nederlandse migrantenschip Sea Watch 3 voor 'illegale praktijken'

Kabinet onderzoekt Nederlandse migrantenschip Sea Watch 3 voor 'illegale praktijken'

De Nederlandse regering gaat eindelijk toch iets doen aan de problematiek in de Middellandse Zee. Eerst wilde de regering niets doen aan het feit dat 'Nederlandse' schepen van Duitse hulporganisaties onterecht de Nederlandse vlag gebruikten. Nu heeft staatssecretaris Harbers er toch voor gekozen om een Nederlands schip in Malta te onderzoeken of het niet gebruikt wordt voor oneigenlijke praktijken waar het schip niet voor bedoeld is.

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea Watch pikt migranten op die de Middellandse Zee willen oversteken naar Europa. Het vaart onder Nederlandse vlag en valt daarom onder de verantwoordelijkheid van Nederland. Malta heeft de bemanning verboden nog uit te varen. De autoriteiten daar zijn van mening dat de bemanning van Sea Watch 3 verder gaat dan het redden van drenkelingen en actief meewerkt aan mensensmokkel. De praktijken hebben volgens hen een aanzuigende werking op migranten.

Op grond van de bevindingen van de inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport ‘zullen we moeten kijken hoe we hiermee verder gaan’, zegt staatssecretaris Harbers. Hoelang het onderzoek gaat duren en wanneer het schip weer zou kunnen uitvaren, kan hij niet zeggen, omdat de Maltese autoriteiten het voortouw hebben.

Het is belangrijk dat elk land in Europa probeert om zijn eigen schepen onder controle te krijgen en actief beleid te voeren op het moment dat schepen onder een land's vlag migranten meevoert. Als dat niet gebeurt is er een anarchistische sfeer waar boten van aparte organisaties of individuen gebruikt kunnen worden voor het moveren van migranten.

Dat zou een onhoudbare situatie zijn. Daarnaast zou het een status van respect en verantwoordelijkheid uitdragen naar de landen rondom de Middellandse Zee, waardoor je daar beter zaken mee kan doen. Een passieve houding zal uiteindelijk meer slechts dan goeds veroorzaken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties