Kabinet op ramkoers met PVV?

Geen categoriedec 09 2011, 13:59
Gaat het in 2012 dan uiteindelijk toch mis? Het zou zomaar kunnen. Bronnen rond het kabinet vertellen de NOS namelijk dat de ministers zes tot acht miljard extra willen bezuinigen.
De PVV heeft eerder al bij monde van Geert Wilders laten weten dat men alleen maar wil meewerken aan verdere bezuinigingen als ook ontwikkelingssamenwerking eraan moet geloven. Het heeft er helaas alleen alle schijn van dat het CDA de rug recht houdt in deze, en weigert om ook maar een halve stap terug te doen.
En dus kon dit bericht op de website van de NOS - indien correct - weleens voor problemen zorgen:

Betrokkenen noemen het bijna onontkoombaar dat daarbij wordt gekeken naar ingrepen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Dat zou kunnen betekenen dat het kabinet nadenkt over beperking van de hypotheekrenteaftrek en ook geld weghaalt bij de werkloosheidsuitkeringen.

Het kabinet zal pas in februari beslissen waarop er bezuinigd zal worden, maar de kans is natuurlijk levensgroot dat de VVD en het CDA desnoods maar zaken gaan doen met D66, GroenLinks, de ChristenUnie en / of misschien zelfs met de PvdA. Hoe kan het kabinet anders extra bezuinigen? De kans dat de PVV hieraan meewerkt is toch redelijk miniem te noemen.
Daarnaast zullen er ongetwijfeld nogal wat leden van de achterban zijn van beide partijen die hier ook niet bepaald blij mee zullen zijn. Met name de hypotheekrenteafrek is natuurlijk een hot issue. Als je daar aan tornt kun je rekenen op flink wat verzet.
Natuurlijk betekent dat niet dat de regering er verstandig aandoet om flink te snijden in de uitgaven. Het tegendeel is zelfs waar: er moet extra worden bezuinigd, en we moeten iets doen aan de hypotheekrenteafrek. Ik heb niet zoveel met dat gezeur over de 'timing'; het is nooit goed. Als het economisch goed gaat moeten we niets doen dat de 'groei in gevaar kan brengen' en als het slecht gaat 'moeten we wachten tot het beter gaat'. Daar trapt natuurlijk niemand meer in.
En bezuinigen op uitkeringen is natuurlijk eigenlijk altijd een prima plan. Mensen moeten aan het werk worden gezet.
Mooi dus dat er bezuinigd gaat worden, de vraag is alleen wel hoe Wilders en de zijnen hierop gaan reageren. Accepteren ze het (zonder al te veel te klagen) of liggen ze op ramkoers met het kabinet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten