Kabinet stuntelt met onze veiligheid: minister wist pas dagen later dat Kerstmarktterrorist Anis Amri via Nederland reisde

Kabinet stuntelt met onze veiligheid: minister wist pas dagen later dat Kerstmarktterrorist Anis Amri via Nederland reisde

Hoewel 23 december op het lichaam van Amri een Nederlandse simkaart werd gevonden, wist minister Van der Steur pas op 27 december dat de Kerstmarktterrorist waarschijnlijk in Nederland was geweest.

Gisteren werd bekend dat Kerstmarktterrorist Anis Amri via Nederland uit Duitsland is gevlucht na zijn aanslag. Uit camerabeelden blijkt dat de jihadist op 21 december op het station in Nijmegen was. Het is zorgelijk genoeg dat zo'n gevaarlijke terrorist zomaar door ons land kan reizen, maar de gang van zaken in het onderzoek naar zijn vluchtroute is nog veel zorgelijker.

Al op 23 december (toen Amri omkwam in een vuurgevecht met de Italiaanse politie) werd op zijn lichaam een Nederlandse simkaart gevonden. Een overduidelijke aanwijzing dat de terrorist in Nederland was geweest, of in ieder geval iets te maken had met ons land. Toch blijkt uit een brief van Veiligheidsminister Van der Steur dat hij pas op 27 december - een dikke vier dagen ná de vondst van de Nederlandse simkaart dus - op de hoogte werd gesteld dat Amri in ons land heeft vertoefd:

Omdat de Italiaanse autoriteiten een Nederlandse simkaart op het lichaam van Amri hadden aangetroffen, is er op vrijdag 23 december jongstleden contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten. Dit heeft dezelfde dag tot nader onderzoek door het Nederlands OM en de politie geleid.

Het onderzoek werd op 23 december ingesteld, maar Van der Steur - de eindverantwoordelijke minister - was pas 27 december op de hoogte. Hij schrijft:

Uiteraard informeert het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie mij over een dergelijk onderzoek. Toen op 27 december duidelijk werd dat Anis Amri mogelijk in Nederland is geweest, ben ik daarover geïnformeerd.

Hoezo pas op 27 december? Alsof de ontdekking van een Nederlandse simkaart in het bezit van de meest gezochte terrorist van Europa geen reden genoeg is om onmiddellijk in actie te komen als minister! Het lijkt er sterk op dat het OM Van der Steur in het ongewisse heeft gelaten over deze extreem relevante informatie. Was de minister soms op Kerstvakantie en daarom onbereikbaar? Of vertrouwde het OM er niet op dat Van der Steur, die bekend staat om zijn gestuntel, correct met deze informatie zou omgaan?

Wie er ook schuldig is aan deze verontrustende gang van zaken, de eindverantwoordelijkheid ligt bij Van der Steur. Dit is de zoveelste aanwijzing dat hij zijn eigen ministerie totaal niet onder controle heeft. Nadat minister Opstelten moest opstappen vanwege de bonnetjesaffaire, haalden velen opgelucht adem. Maar met Van der Steur is het Ministerie van Veiligheid en Justitie van de regen in de drup geraakt. In maart riep ik Van der Steur dan ook op om zijn biezen te pakken. Het ministerschap is duidelijk een maatje te groot voor de VVD'er, maar toch kiest het Kabinet ervoor om de stuntelaar te handhaven.

Het zou bijna lachwekkend zijn, als het niet zo dieptriest is. Het gaat namelijk om onze veiligheid die door het Kabinet totaal niet serieus lijkt te worden genomen. Onze grenzen staan wagenwijd open voor gevaarlijke figuren, en onze eigen minister van veiligheid wist pas op 27 december dat Anis Amri op 21 december in Nederland was. Bijna een week later! Hopelijk krijgt Nederland na de verkiezingen op 15 maart een regering die veiligheid de hoogste prioriteit maakt.

[caption id="attachment_153607" align="aligncenter" width="1024"]Minister Ard van der Steur is wéér aan het stuntelen. Bron: screenshot YouTube/RTL Nieuws. Minister Ard van der Steur is wéér aan het stuntelen. Bron: screenshot YouTube/RTL Nieuws.[/caption]

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties