Kabinet wil zzp'ers kapotmaken

Kabinet wil zzp'ers kapotmaken

Totaal onacceptabel: de oorlog tegen zzp'ers gaat verder.

Het kabinet heeft een nieuw slachtoffer gevonden: zzp'ers. Dat bericht De Telegraaf, dat zich baseert op berichten in het Financieele Dagblad (FD).

De afgelopen jaren is het aantal zzp'ers razendsnel gestegen. Waar er in 2009 nog 632.000 zzp'ers waren zijn dat er nu meer dan 800.000. Normaal gesproken zou je denken dat dit geen probleem hoeft te zijn voor het kabinet; helaas, niets is minder waar. Het is vanaf nu het officiële doel van het kabinet om zelfstandigen kapot te maken.

Er zijn namelijk allerlei belastingvriendelijke regelingen voor zzp'ers, wat voornamelijk voortkomt uit het feit dat er minder voor hen geregeld is en ze er dus zelf voor moeten zorgen dat hun sociaal-ecomische zaken in orde zijn. Onder leiding van de PvdA heeft de regering daar lak aan: zzp'ers maken soms wel gebruik van een deel van de sociale zekerheid, en dus moeten ze het volle pond belasting betalen, net zoals normale werknemers dat moeten doen (die daardoor een veel groter sociaal vangnet hebben, maar wat boeit het?).

Met name de zelfstandigenaftrek zit Den Haag dwars. Zzp’ers hoeven over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Ook de startersaftrek moet op de schop en de mkb-winstvrijstelling staat ter discussie. Door deze combinatie betalen veel eenpitters nauwelijks belasting over de eerste 24.000 euro die ze verdienen in een jaar.

Natuurlijk zijn daar heel goede, degelijke redenen voor te verzinnen: zzp'ers zijn bijna compleet op zichzelf aangewezen, de startersaftrek geldt alleen voor de eerste drie jaar waardoor een werknemer geholpen kan worden die zijn vaste baan verloren heeft en daardoor bijna gedwongen voor zichzelf is begonnen, en - oh ja - zzp'ers zijn feitelijk ondernemers... maar daar heeft het kabinet lak aan. Er valt mogelijk iets te halen bij zelfstandigen; dat is genoeg reden om hun belastingen fors te verhogen. Rupsje Nooitgenoeg (de staat) kan namelijk altijd méér gebruiken.

Ja, ook als hardwerkende burgers daarvoor krom moeten liggen en financieel de afgrond in worden geholpen.

Bijzonder vervelend, maar het is ergens wel logisch dat het kabinet dit van plan is. ZZP'ers zijn namelijk met name de PvdA en hun vrienden van de vakbond een doorn in het oog; hoe meer bedrijven zaken doen met zzp'ers in plaats van met vaste werknemers, hoe minder macht en invloed de FNV heeft. Vandaar dus dat zzp'ers moeten worden kapotgemaakt. Het heeft niets te maken met een "eerlijke" verdeling van de "lasten" van de verzorgingsstaat of met zzp'ers die niet 'ondernemend' genoeg zouden zijn, maar alles met machtsspelletjes.

Het is goedkoop, banaal en wanstaltig, maar zo werkt het in de politiek - zeker als de PvdA erbij betrokken is. Het enige engsizins verrassende hieraan is dat de VVD het allemaal laat gebeuren. Maar ja, we hebben de afgelopen twee jaar gezien dat die partij ideologisch echt niets meer voorstelt. Dit kan er ook nog wel bij.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties