Kabinetsplan naait arbeidsgehandicapten

Kabinetsplan naait arbeidsgehandicapten

Het omstreden plan van het kabinet om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen, blijkt niet te werken.

De huidige regels omtrent arbeidsgehandicapten zijn zo dat werkgevers het volledig cao-loon betalen aan deze beperkte werknemers. De gemeente geeft vervolgens een subsidie aan het bedrijf. De nieuwe regeling zou ervoor zorgen dat de werkgever alleen nog de productieve uren betaalt, de rest wordt aangevuld door de gemeente tot het minimumloon, zogenaamde loondispensatie. En hier begint het naaien. Het minimumloon is namelijk in de meeste gevallen lager dan een cao-loon.

Omdat deze groep arbeidsgehandicapten onder de noemer 'bijstandsgerechtigden' valt, zijn er allerlei regels omtrent woon- en partnersituatie die een belemmerende factor zijn voor deze groep werknemers. Meer werken betekent korting op toeslagen. De nieuwe regels zouden dus eigenlijk alleen voor alleenstaande arbeidsgehandicapten enigszins kunnen helpen (behalve als je in een arme gemeente woont).

Onderzoeker Patrick Koot bij het Centraal Planbureau (CPB) beweert dat de maatregelen niet zullen leiden tot meer arbeidsgehandicapten in dienst. Sterker nog, het nettoresultaat is nul! Vandaar ook de petitie van 'Wij staan op!' die willen dat er een eerlijker plan op tafel komt te liggen. Het is inmiddels al 76.000 keer ondertekend.

Zowel Patrick Koot en Amber Bindels (woordvoerder van 'Wij staan op!') zijn uitgenodigd door de Tweede Kamer om te praten over het plan, mooi op tijd wel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties