Kamer onderzoekt mogelijkheid strafvervolging staatssecretaris Snel wegens affaire kinderopvangtoeslag

Geen categorienov 29 2019, 17:00
Het wordt staatssecretaris Menno Snel (financiën) en zijn ambtenaren heet onder de voeten! De Tweede Kamer onderzoekt de mogelijkheid tot strafvervolging vanwege de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Veel mensen zijn daar de dupe van geworden en dat kwam ook nog eens door actief en bewust beleid.
De Belastingdienst handelde jarenlang keihard wanneer het om kinderopvangtoeslag ging. Wie ook maar iets afweek van de regels of een keer iets verkeerd had ingevuld, was bijna direct de sjaak. Toeslagen werden per direct stopgezet en je moest eerdere toeslagen terugstorten. Deed je dat niet, dan riskeerde je ook nog eens boetes en een beschuldiging van fraude.
Staatssecretaris Snel bood daar zijn excuses voor aan en kwam ook met een compensatieregeling. De Tweede Kamer wil echter weten waarom dit zo lang heeft kunnen gebeuren en of er wettelijke maatregelen te nemen zijn. Zij spreken van mogelijke ambtsmisdrijven.
Hoewel uit eerdere rapporten bleek dat dit soort gedrag van ambtenaren te wijten was aan de bedrijfscultuur van de Belastingdienst en niet aan specifieke ambtenaren, wil de Kamer toch haar opties uitgezocht en paraat hebben. Specifiek is het ze te doen om de mogelijkheid tot vervolging wegens knevelarij: "geld wordt teruggevorderd of niet uitgekeerd waarvan de ambtenaar weet dat dit niet terecht is. Belangrijk daarbij is dat de ambtenaar ten opzicht van de burger doet alsof dit bedrag wel verschuldigd is, en daarmee de burger misleidt."
De Kamer lijkt in ieder geval een redelijk voor de hand liggende casus te hebben:

"In de toeslagenaffaire is bekend dat de ambtelijke top van de Belastingdienst vooraf accepteerde dat goedwillende burgers onterecht te maken zouden krijgen met stopzettingen en terugvorderingen van toeslagen. Het vooraf stopzetten van toeslagen zonder bewijs van fraude is bovendien onrechtmatig, constateerde de Tweede Kamer al eerder."

Het zou een paar ambtenaren dus wel eens de kop kunnen gaan kosten! Dat zie je niet vaak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten