Kan Bauke Mollema de Tour de France winnen?

Kan Bauke Mollema de Tour de France winnen?

De hardrijder uit Groningen staat nu tweede in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op de nummers drie en vier is significant.

De Nederlandse wielrenner Bauke Mollema heeft gisteren ongelooflijk goed gepresteerd in de grote tijdrit van de Ronde van Frankrijk. De Nederlander was sneller dan vrijwel elke concurrent, hij moest alleen Chris Froome voor zich laten. Dat was niet echt een verrassing, Froome is immers een bijzonder goede tijdrijder. Wat wel verrassend was, was Mollema's achterstand. Uiteindelijk staat hij nu maar 1 minuut en 47 seconden achter de man in het geel. Als iemand hem dat voor de Tour had gezegd had Mollema daar ongetwijfeld voor getekend.

Heel mooi, maar het wordt nog mooier. Zijn voorsprong op de nummers drie en vier (Yates en Quintana) bedraagt namelijk resp. 58 seconden en 1 minuut en 12 seconden. Als Mollema in de Alpen net zo sterk is als hij in de Pyreneeën was wordt het ongelooflijk lastig voor die concurrenten om tijd terug te pakken. Sterker nog, op de Mont Ventoux was Mollema sterker dan allebei.

En dat brengt ons natuurlijk bij de vraag: kan Mollema de Tour de France winnen? Mollema zegt daar zelf het volgende over:

"Ik ben heel blij dat ik heel veel tijd pak op een heleboel concurrenten", aldus Mollema. "Of ik al aan de Tourzege denk? Het gat met Froome is nog steeds vrij groot. Ik ben vooral heel blij met hoe ik er nu voorsta."

"Maar ik heb bijna alle ritten in de laatste week verkend, dus ik weet nog wat me te wachten staat. Dat gaat heel pittig worden."

Natuurlijk heeft Mollema gelijk dat hij zichzelf niet ineens opwerpt als dé grote uitdager van Froome. Toch denk ik dat het wel degelijk mogelijk is dat hij wint. Het was immers Mollema die op Mont Ventoux wegreed bij Quintana en co. en moeiteloos aansloot bij Froome. Hij reed zelfs op kop toen hij eenmaal aangekomen was bij Porte en Froome, en zette stug door. Froome had het op dat moment absoluut niet gemakkelijk: hij moest zwoegen om Mollema bij te houden.

Nou ja, misschien dat dit wel meeviel: door Froome's merkwaardige stijl is het heel moeilijk om in te schatten hoe hij zich voelt. Maar ik kon echt niet aan de indruk ontkomen dat hij niet zo sterk was als in voorgaande edities, toen hij iedereen bergop opveegde.

De komende week gaan we zien wat Mollema kan doen. In het verleden had ik de kans klein geacht dat hij Froome echt zou uitdagen, maar gezien zijn geweldige prestatie op Mont Ventoux (en daarvoor ook al) denk ik dat hij de aanval dit jaar wel degelijk opzoekt als hij het gevoel heeft dat hij kan winnen.

Wat denk jij? Heeft Mollema kans om te winnen? Is hij zo sterk als we allemaal denken... en hopen. Of is het slechts een kwestie van tijd voordat Froome laat zien dat hij er nog steeds torenhoog bovenuit steekt en Mollema op achterstand rijdt?

En wat te zeggen van Yates en Quintana. Die laatste probeerde het op Mont Ventoux, maar kon Mollema, Frome en Porte uiteindelijk niet bijhouden. Had hij een off day of is hij dit jaar gewoon niet zo heel sterk, in ieder geval niet vergeleken met Froome én Mollema?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties