Ken jij iemand die doof is? Deze handschoenen gaan hun leven waarschijnlijk veranderen

Geen categorieapr 29 2016, 10:00
Dit heeft de potentie om dove mensen daadwerkelijk weer te laten communiceren.
Bijna iedereen kent wel iemand die doof, of die om een andere reden niet kan communiceren door te praten. En we weten hoe ze dan wel 'praten': met gebarentaal. Maar hoeveel van ons beheersen die taal ook echt? Precies, bijna niemand. En dat is vervelend voor mensen die daar geheel van afhankelijk zijn.
Eigenlijk spreken dove mensen dus gewoon een 'vreemde' taal, net zoals Chinees of Arabisch voor de meesten van ons onverstaanbaar is. En wat doe je als je zo iemand toch wilt verstaan? Precies, dan heb je een vertaler nodig.
Dat is precies wat deze twee studenten, Thomas en Navid, dachten toen ze hun handschoenen gingen ontwerpen. Iedereen, ook dove mensen, moet gewoon met elkaar kunnen communiceren. Met Google Translate kom je tegenwoordig al een heel eind als het gaat om gesproken taal. Maar wat te doen met gebarentaal? Daarvoor bestaan nu deze interessante handschoenen:
Gebarentaal_2
Toegegeven, op die wat onhandige draadjes onderaan na, zijn het best coole dingen. Volgens de studenten bestonden er wel al wat gebarentaalvertaaldingetjes, maar waren die altijd enorm, en daardoor enorm onhandig. Deze handschoenen kun je gewoon dragen, en als de draadjes weggewerkt worden kun je zo ook gewoon als normale handschoenen gebruiken.
Het idee is best simpel: als je met je handen beweegt pikken de sensoren dat op. Als de beweging overeenkomt met een gebaar, wordt het woord hiervoor afgespeeld, zodat anderen kunnen horen wat de gebaren betekenen. Klinkt dat handig of niet? Ik denk in ieder geval van wel, en ik ben niet de enige. Hun universiteit vond de uitvinding ook geniaal, en gaf de twee maar liefst 10.000 dollar om verder te ontwikkelen.
De handschoenen zouden ook prima voor andere dingen handig kunnen zijn, zoals voor virtual reality. Maar op dit moment storten ze zich liever op het bieden van een communicatiemiddel aan de meer dan 70 miljoen mensen (bijna 1%!) die wereldwijd doof zijn. En zeg nou zelf, is dat geen geweldig doel?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten