Ken jij mensen die veel kinderfoto's op Facebook zetten? Met pech draaien ze de bak in...

Ken jij mensen die veel kinderfoto's op Facebook zetten? Met pech draaien ze de bak in...

Facebook is een geweldige plek om de hele dag kinderfoto's te plaatsen, aldus miljoenen ouders van over de hele wereld. Maar angstaanjagende nieuwe wetten kunnen wel eens sneller dan je denkt een einde maken aan deze praktijk. Goed nieuws voor de babyfotohaters, allicht wat minder goed nieuws voor ouders.

Iedereen kent wel ouders die zóveel van hun kleine spruit houden, dat ze kennelijk niets beter te doen hebben dan de hele dag foto's maken en op social media zetten. In één land wordt daar na korte metten mee gemaakt: de Franse overheid waarschuwt ouders dat ze niet zomaar foto's van hun nageslacht op internet kunnen zetten, zonder dat ze daar toestemming voor hebben. De Engelse pers maakt daar melding van.

En de straffen die Parijs dreigt op te leggen zijn niet mals: gevangenisstraf is een optie, maar boetes tot €45.000 behoren ook tot de mogelijkheden.

funny-Facebook-baby-annoying-option

De achterliggende reden is privacy. Frankrijk heeft bijzonder strenge privacy-wetten, die straks allicht zelfs ouders die van hun kinderen houden tot doelwit maken. Maar het is mogelijk dat dit beleid ook andere landen zal aandoen.

facebook-expected-child-family-member

Professor Nicola Whitton van de Universiteit van Manchester zegt in de Guardian hierover:

"I denk dat we een heftige tegenreactie gaan zien in de aankomende jaren van jonge mensen die beginnen te beseffen dat hun hele levens, vanaf de dag dat ze geboren werden, beschikbaar waren op social media. Een recent onderzoek van de Universiteit van Michigan toont aan dat kinderen in de leeftijd van 10 tot 17 erg bezorgd waren over de manieren waarop ouders de levens van kinderen online delen.

Ouders moeten doen wat zij juist achten, maar zich ook beseffen dat dit gaat om een andere persoon, een ander mens, die hen 15 jaar later allicht niet dankbaar is voor wat ze gedaan hebben."

Niet iedereen is het overigens eens met de strenge nieuwe wetten die van kracht zijn in Frankrijk. Sommigen noemen de regelgeving "draconisch". Wat vind jij? Celstraf voor overenthousiaste Facebook-moeders?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer