Kieskompas geeft Pechtold een stevige schop: 'Je achterban wil juist met de ChristenUnie!'

Kieskompas geeft Pechtold een stevige schop: 'Je achterban wil juist met de ChristenUnie!'

Alexander Pechtold is depressief: zijn gestoomde gifgroene coalitie met GroenLinks komt er definitief niet, en daar wordt hij natuurlijk heel verdrietig van. Als christenhater gruwelt hij van het idee dat hij dan maar met de ChristenUnie moet regeren, maar zijn stemmers lijken daar helemaal geen probleem te zien.

Tijdens de verkiezingscampagne leek het maar om één ding te gaan: het uitsluiten van andere partijen. Met de schoolpleindiplomatie van 'Emile wil niet met Mark spelen en Mark wil niet met Geert' zijn aardig wat opties afgeschoten voor ze überhaupt goed en wel bekeken waren. Zo'n boycot was er niet bij voorbaat bij D66 richting de ChristenUnie, maar achteraf blijkt het weinig te schelen: Alexander 'Van-Voltooid-Leven-Tot-Kindermoord' Pechtold jaagde ChristenUnie-baas Segers bijna jankend de onderhandelingen uit toen hij hem in feite een contract voorlegde was Segers dan maar even akkoord had moeten gaan met allerlei wanmaatregelen die de liberalen willen doorvoeren.

Gert Jan had geen schijn van kans. D66 zinspeelde al sinds het klappen van de eerste pogingen met Klaver op een nieuwe onderhandelingsronde met GroenLinks, in de hoop dat hij zijn rampenkabinet er alsnog doorheen zou weten te duwen. De ChristenUnie werd op vakkundige wijze weggewerkt, en voor we het wisten zat Pechtold weer met een brede grijns aan tafel met de Jessias. Het liep uiteindelijk echter niet zoals hij wilde: GroenLinks liet hem alsnog barsten, waardoor de enige werkbare optie nu definitief die met de ChristenUnie lijkt.

Daar heeft Pechtold natuurlijk nog steeds geen zin in, maar misschien is dat ook wel omdat hij na al die jaren in Den Haag totaal vervreemd is van zijn achterban. Die blijkt volgens een analyse van BNR en Kieskompas namelijk helemaal geen tegenstander te zijn van een coalitie met de christenen. Sterker nog: slechts 8 procent van de D66-stemmers gaf aan het Kieskompas aan geen trek te hebben in zo'n constructie. Ter vergelijking: maar liefst 84 procent sluit de PVV graag schaamteloos uit en 75 procent snapt dat een regering met DENK afschuwelijk zou worden. De ChristenUnie daarentegen lijkt men zich niet aan te storen. Stemmers van die partij hebben eveneens geen bezwaar tegen onderhandelingen. met D66: maar 5 procent vindt die partij niet geschikt als coalitiepartner.

Duidelijker kan het eigenlijk niet: als beide partijen niet zo verschrikkelijk links zouden zijn, zou ik het een match made in heaven noemen. Het is echter de enige realistische optie die Nederland nog heeft voor een meerderheidskabinet, dus Pechtold zal de strijdbijl wel moeten begraven: Segers daarentegen zou van de gelegenheid gebruik moeten maken om zeker wat van zijn ideeën erdoorheen te krijgen: de macht ligt deze keer immers bij hem, en niet meer bij de D66-voorman.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer