Kijktip: Arnold Karskens veegt snoeihard de vloer aan met Nederlandse parlementaire journalistiek

Geen categorieapr 29 2016, 21:00
Karskens kritische boek over de Nederlandse journalistiek wordt niet op prijs gesteld door zijn collega's Frits Wester en Wouke van Scherrenburg.
Een pijnlijk moment gisteren bij Pauw. Te gast was journalist Arnold Karskens, die een boek heeft geschreven over de Nederlandse parlementaire journalistiek. Het boek rekent keihard af met een groot deel van de gevestigde media rond het Binnenhof, die volgens Karskens niet onafhankelijk zouden zijn.
Screen Shot 2016-04-29 at 19.13.12
Zo levert Karskens felle kritiek op Frits Wester. De RTL-verslaggever is tevens lid van het CDA, en volgens Karskens is zijn journalistieke onafhankelijkheid daarmee in het geding. Bovendien stelt hij vraagtekens bij het feit dat Wester elk jaar weer een gelekte miljoenennota weet te bemachtigen – wat staat daar tegenover? Levert Wester een wederdienst voor zo'n primeur?
Arnold Karskens concludeert in zijn boek Journalist te koop dat een groot deel van de journalistiek in Nederland 'te koop' is. Ze willen liever aanschurken tegen de gevestigde macht, dan dat ze als kritische waakhond fungeren. De echte problemen van het land, zoals de vluchtelingencrisis, worden op die manier niet aangepakt, terwijl journalisten wel "met zijn allen achter een bonnetje aanrennen."
Wester was zelf ook aanwezig in de studio om weerwoord te geven. Ook Wouke van Scherrenburg (bekend van het "mens, ga toch koken"-fragment met Pim Fortuyn) mocht haar zegje doen. Vooral die laatste maakt zich behoorlijk kwaad. Kennelijk heeft Karskens een gevoelige snaar geraakt, want Wouke van Scherrenburg wordt er bijna emotioneel van. Volgens haar "kijkt Karskens neer" op "goede collega's."
Aha, als de discussie inhoudelijk niet te winnen valt, kiest Wouke voor de persoonlijke aanval. "Karskens is arrogant," is dan het frame. Maar daar trapt Karskens niet in – hij dient haar keihard van repliek, en blijft bij zijn standpunt dat de parlementaire journalistiek in Nederland nog veel te wensen overlaat. Kijken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten