Klimaatclash bij Pauw! Thierry Baudet vs Gert-Jan Segers: 'één van de langste zelfmoordbrieven uit de geschiedenis'

Klimaatclash bij Pauw! Thierry Baudet vs Gert-Jan Segers: 'één van de langste zelfmoordbrieven uit de geschiedenis'

Gert-Jan Segers en Thierry Baudet bij Pauw. Screenshot via Twitter @pauwnl

Een spectaculaire confrontatie tussen Thierry Baudet (FvD) en Gert-Jan Segers (CU) gisteravond bij Pauw! Het ging hard tegen hard rondom het onderwerp van klimaatverandering en het Klimaatakkoord. Baudet noemde het 'één van de langste zelfmoordbrieven uit de geschiedenis.'

In twee fragmenten gedeeld door Pauw via Twitter, is de discussie in volle glorie te aanschouwen:

Economische galg
Baudet noemt het Klimaatakkoord 'een economische galg voor Nederland' en beschouwt het hele plan als volstrekt zinloos. Hij begint de toelichting met 'zelfs als je het allemaal gelooft', want hij schetst behoorlijk wat kanttekeningen bij de hele wetenschap en de kosten van deze plannen, dan ligt de oplossing wat hem betreft eerder in het terugdringen van de bevolkingsgroei in Afrika en 'dan moet je héél India een katalysator geven'.

Duizend miljard en second opinion
Baudet gaf ook aan de kosten door de Algemene Rekenkamer te willen laten doorrekenen omdat hij twijfelt aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die behoorlijk wat aspecten van het klimaatbeleid destijds niet hebben meegenomen in hun berekeningen.

0,2 Procent van onze totale economie
Gert-Jan Segers zat tijdens de tirade van Baudet alvast de messen te slijpen en stak af met de kosten van de plannen. Die zouden slechts 0,2 procent van onze totale economie in beslag nemen 'en dat hebben we laten doorrekenen.' Het zou gaan om een bedrag van 1,9 miljard euro. Wel voegt hij hieraan toe dat dit een jaarlijks bedrag is.

'Vieste jongetje van de klas'
Volgens Segers behoort Nederland tot 'het vieste jongetje van de klas' en lopen wij qua klimaatbeleid helemaal achteraan in Europa. Baudet stelt dat dit komt omdat andere landen kernenergie gebruiken (en laten we Rotterdam als doorvoerhaven niet vergeten).

Segers probeert Baudet echter weer neer te zetten als een klimaatontkenner. Baudet pareert en zegt juist 'als je dit allemaal gelooft...' en haalt rigoureuze opties aan die wat hem betreft veel meer impact zouden hebben dan klimaatbeleid 'voor dat piepkleine Nederland'.

Kernenergie is te duur
Kernenergie werd volgens Jeroen Pauw slechts twee keer genoemd in het akkoord. Volgens Segers is er geen businesscase te maken voor kernenergie en zou het te duur zijn. Baudet geeft hem direct een veeg uit de pan en vat het Klimaatakkoord daarmee mooi samen:

"We geven duizend miljard uit aan idiote windmolens maar kernenergie, wat écht ergens op slaat, dat is te duur..."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties