Klimaatonderzoeker legt bom onder klimaatplannen: 'slechts 1,5 graden opwarming halen we zeker niet'

Geen categoriejun 29 2019, 12:00
Wieger Fransen zond een brief naar Het Parool waaruit blijkt dat zo'n beetje alle plannen voor klimaatbeleid eigenlijk op losse schroeven staat. We pakken zijn argumenten er even bij!
Het grootste probleem dat hij aan wil kaarten is de vraag 'waar doen we het voor?' en is er van overtuigd dat het antwoord ons niet zal bevallen. Het doel van alle klimaatbeleid is om ervoor te zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. Dat zou genoeg moeten zijn om ons 'ademruimte' te geven. Daar is echter behoorlijk wat voor nodig en vereist dus een flinke opoffering van iedereen. Sterker nog, meneer Fransen zegt geen enkele klimaatwetenschapper te kennen die dat haalbaar acht.
Om die 1,5 graad te bereiken is er een CO2-budget opgesteld. Dat is de hoeveelheid CO2 die nog uitgestoten zou mogen worden om alsnog die 1,5 graad te kunnen halen. Stoten we meer uit, dan is het huilen geblazen. Onderzoekers stelden het budget vast op 500 gigaton CO2. De jaarlijkse mondiale uitstoot bedraagt 40 gigaton CO2 dus na iets meer dan 10 jaar zitten we aan de limiet. Je hoort politici op de achtergrond al schreeuwen: 'Werk aan de winkel dus!'
Maar hier is waar Fransen het échte probleem aankaart: Zelfs als we 1,5 of 2 graden weten te halen, is dat maar het halve verhaal. Er zal namelijk ook CO2 uit de atmosfeer moeten worden gehaald om de opwarming verder terug te dringen (en het liefst zelfs om te draaien). 'Netto negatieve emissies' wordt dat genoemd.
En dat wordt een hels karwei waar niemand op zit te wachten. Het is dan namelijk niet meer genoeg om je huis groen en duurzaam te hebben, het natuurgebied naast de deur vol te hebben geplempd met windmolens en je deugmobile op te laden met een stekker. Nee, er moet een hele industrie worden opgetuigd die CO2 af gaat vangen, een godsvermogen zal gaan kosten en waarschijnlijk te weinig op gaat leveren. Laat dat maar even bezinken want het heeft nogal wat implicaties voor de wereldgemeenschap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten