Grutjes! Het COC is boos: IND negeert nieuw beleid en vraagt asielzoekers nog steeds om bewijs seksuele geaardheid

Grutjes! Het COC is boos: IND negeert nieuw beleid en vraagt asielzoekers nog steeds om bewijs seksuele geaardheid

Het COCK is boos en schrijft een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel). De Immigratie- en Naturalisatiedienst negeert het nieuwe beleid rondom lhbti-en-de-rest-van-het-alfabet door nog steeds te checken of mensen wel echt in gevaar zijn vanwege hun geaardheid, of dat het slechts een smoes is voor verblijf. Via het AD.

Het COC verwijst naar zeventien zaken waarvan zij dus zeggen dat het beleid 'onder de maat' is. Wat veel voorkomt is de afwijzing van asielzoekers omdat ze geen 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' hebben doorgemaakt. Dat is ambtenarentaal voor 'bewijs maar dat je echt homo bent'.

Want wat gebeurt er nou precies? Een asielzoeker wordt verhoord en hangt een zielig verhaal op. Die kan ábsoluut niet terug naar z'n eigen land want daar zal die worden vermoord omdat hij bijvoorbeeld homo is. Het COC en voormalig staatssecretaris Harbers willen dat de IND niet meer twijfelt aan zulke verhalen en ze in dat geval gewoon toelaat.

De IND vindt echter dat ze dat gewoon moeten kunnen controleren, dus zoeken ze naar kenmerken en indicatoren waaruit blijkt dat de asielzoeker homo is. Dat leverde een jankpartij bij het COC op, want die kenmerken en indicatoren zouden 'ondeugdelijke stereotypen' zijn.

Stelt de IND dan rare vragen? Nee, helemaal niet. Zij vragen naar relaties uit het verleden en situaties die door anderen kunnen worden bevestigd, niet of je van de Bee Gees of Lady Gaga houdt. Het COC zou dan ook eens gewoon pas op de plaats moeten maken en niet doen alsof het onvoorstelbaar is dat een asielzoeker seksuele geaardheid als excuus gebruikt om binnen proberen te komen. Hij is dan met zo'n streek weliswaar een flikker, maar niet perse homo.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties