Grutjes! Het COC is boos: IND negeert nieuw beleid en vraagt asielzoekers nog steeds om bewijs seksuele geaardheid

Geen categoriejun 29 2019, 11:00
Het COCK is boos en schrijft een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel). De Immigratie- en Naturalisatiedienst negeert het nieuwe beleid rondom lhbti-en-de-rest-van-het-alfabet door nog steeds te checken of mensen wel echt in gevaar zijn vanwege hun geaardheid, of dat het slechts een smoes is voor verblijf. Via het AD.
Het COC verwijst naar zeventien zaken waarvan zij dus zeggen dat het beleid 'onder de maat' is. Wat veel voorkomt is de afwijzing van asielzoekers omdat ze geen 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' hebben doorgemaakt. Dat is ambtenarentaal voor 'bewijs maar dat je echt homo bent'.
Want wat gebeurt er nou precies? Een asielzoeker wordt verhoord en hangt een zielig verhaal op. Die kan ábsoluut niet terug naar z'n eigen land want daar zal die worden vermoord omdat hij bijvoorbeeld homo is. Het COC en voormalig staatssecretaris Harbers willen dat de IND niet meer twijfelt aan zulke verhalen en ze in dat geval gewoon toelaat.
De IND vindt echter dat ze dat gewoon moeten kunnen controleren, dus zoeken ze naar kenmerken en indicatoren waaruit blijkt dat de asielzoeker homo is. Dat leverde een jankpartij bij het COC op, want die kenmerken en indicatoren zouden 'ondeugdelijke stereotypen' zijn.
Stelt de IND dan rare vragen? Nee, helemaal niet. Zij vragen naar relaties uit het verleden en situaties die door anderen kunnen worden bevestigd, niet of je van de Bee Gees of Lady Gaga houdt. Het COC zou dan ook eens gewoon pas op de plaats moeten maken en niet doen alsof het onvoorstelbaar is dat een asielzoeker seksuele geaardheid als excuus gebruikt om binnen proberen te komen. Hij is dan met zo'n streek weliswaar een flikker, maar niet perse homo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten