Tijdens een bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs heeft staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen ervoor gepleit militaire missies in ontwikkelingslanden voortaan ook
als OS-bestedingen te classificeren.
Hoewel de OESO vooralsnog de boot afhoudt als het om het wijzigen van de criteria voor aanpassing van de criteria voor de besteding van hulpgelden, lijkt de Nederlandse wens zonder meer kans te maken te zullen worden ingewilligd. Het vormt in zekere zin een codificering van de militaire praktijk in Afghanistan, waar vredeshandhaving en het tot ontwikkeling brengen van het gebied vaak samen gaan. De scheiding die de OESO nu nog hanteert, is dus in toenemende mate door de werkelijkheid achterhaald.
Westerse landen zullen het voorstel van Knapen ook om een andere reden wel lusten. Ze kampen immers vrijwel zonder uitzondering met hoge begrotingstekorten en oplopende staatsschulden. Creatieve maatregelen zijn nodig om aan de verschillende internationale bestedingsnormen te voldoen. Geld voor defensiemissies telt formeel gesproken mee bij de defensiebegroting (internationale bestedingsnorm: 2 procent van BBP). Tegelijkertijd kan het, als Nederland zijn zin krijgt, ook worden meegeteld bij de OS-begroting (internationale norm 0,7 procent BBP). Twee vliegen in een klap dus. Voor de ministers van Financien zullen enthousiast voorstanders zijn van het Nederlandse plan.
Uiteraard zijn er ook tegenstanders. Die zitten zoals gebruikelijk op links. Ze begrijpen goed dat Knapens voorstel in werkelijkheid ook een ordinaire bezuinigingsmaatregel is. Ogenschijnlijk haalt OS nog altijd de internationale norm. In werkelijkheid ligt het OS-deel van de OS-begroting daar ruim onder. Prima ok natuurlijk wat u en mij betreft - er is immers nog nooit een land tot ontwikkeling gebracht door westerse hulp; ontwikkelingshulp wordt dan ook niet voor niets een contradictio in terminis genoemd. Maar op links is belastinggeld uitgeven aan zielige gevallen een doel op zich; of het ook echt helpt is van ondergeschikt belang. Zij begrijpen heel goed dat als DDS-I zijn zin krijgt, aan die 'geven om het geven' doctrine keihard een einde wordt gemaakt. De 0,7 norm is dan niet langer heilig. Alleen om die reden al moeten we allemaal hopen dat Knapens missie zal slagen.