Knip! Gebedsoproep Blauwe Moskee mislukt door doorgeknipte kabel

Knip! Gebedsoproep Blauwe Moskee mislukt door doorgeknipte kabel

De gebedsoproep van de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West is gesaboteerd. Hoofdimam Yassin Elforkani spreekt van een doorgeknipte geluidskabel op het dak van de moskee. Gisteren deden ze een geluidstest en deed alles het nog. Geen oproep vandaag dus.

Moskee Unplugged
Moslims in Nieuw-West baalden flink. Vandaag zou namelijk de eerste keer zijn dat een moskee een versterkte oproep zou laten luiden in Nederland. Landelijke media was aanwezig om het moment vast te leggen en diverse moslims stonden rond 13:00 uur buiten de Blauwe Moskee om naar de azan te luisteren, doet 'ie het niet. Een doorgeknipte kabel gooide roet in het eten. De oproep wist daardoor niet boven alledaagse geluiden uit te komen.

Bredere discussie
Het is natuurlijk niet voor niks dat iemand de moeite heeft genomen om die kabel door te knippen. Het verzoek van de Blauwe Moskee om een versterkte gebedsoproep te mogen doen valt natuurlijk onder de vrijheid van godsdienst. Tegelijkertijd zien we met z'n allen dat dit niet past bij de Nederlandse cultuur. Maar goed, als kerkklokken mogen, dan de islamitische azan óók, toch?

Veel mensen zit dat toch niet lekker, want voor velen voelt het als het verdwijnen van de scheidslijn tussen gastheerschap en mede-eigenaarschap: 'Ben ik iemand die z'n gast zich zo welkom mogelijk laat voelen of laat ik mij m'n eigen huis overnemen waar ik bij sta?' De grondwettelijke godsdienstvrijheid was waarschijnlijk bedoeld voor het eerste maar lijkt ruimte te laten voor het tweede. Ik denk dat er nog veel meer audiokabels zullen worden doorgeknipt de komende tijd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties