Irakezen zijn Jeanine Hennis nu al meer dan zat en eisen aftreden! 'Ze is een marionet van het westerse olieproducenten'

Irakezen zijn Jeanine Hennis nu al meer dan zat en eisen aftreden! 'Ze is een marionet van het westerse olieproducenten'

Jeanine Hennis wordt door de Irakese bevolking uitgekotst. De voormalig Defensieminister is tegenwoordig de hoogste VN-gezant in Irak en men eist nu al haar aftreden. Ze heeft namelijk over de gevolgen van het sluiten van olie-installaties getweet, terwijl er al weken bloedige protesten aan de gang zijn.

De tweet die ervoor heeft gezorgd dat Irakezen een petitie voor het eisen van haar vertrek zijn gestart, bevatte het volgende:

"Bedreigingen/sluitingen van wegen naar olie-installaties en havens veroorzaken miljardenverliezen. Dat is schadelijk voor de economie van Irak en ondermijnt de inwilliging van de legitieme eisen van de demonstranten."

Het is natuurlijk van de zotte dat je, terwijl het land (alweer) in vuur en vlam staat, gaat wijzen op de mogelijke miljardenverliezen door bedreigingen/sluitingen van olie-installaties. Sinds de Amerikanen er twee keer zijn binnengevallen en de boel op stelten hebben gezet, waarbij zo'n beetje iedereen meent dat dit allemaal om olie ging, is het versturen van zo'n tweet natuurlijk niet de meest tactische.

Hennis wordt ervan beschuldigd een marionet te zijn van Iraakse autoriteiten, westerse olieproducenten en zelfs van het Iraanse regime. Die laatste zou namelijk olie op het vuur hebben gegooid tijdens Iraakse protesten, door via lokale milities dodelijke slachtoffers te hebben veroorzaakt.

Nu zijn dergelijke beschuldigingen vanuit Midden-Oosterse bevolkingen jegens westerlingen vrij normaal geworden, maar Hennis weet ze met zulke tweets ook geen strobreed in de weg te leggen. Ze heeft nu ook echt haar eigen glazen ingegooid. Als voormalig Defensieminister is zij namelijk verantwoordelijk geweest voor de bommen die de boze betogers jarenlang om de oren vlogen, wil ze nu als onpartijdige bemiddelaar op proberen te roepen tot dialoog, én gaan oliewinsten haar als hoogste VN-gezant kennelijk óók aan het hart. Die Irakezen hebben alle recht om zo boos te zijn. Sterker nog, ik verbaas mij erover dat ze haar nog via een petitie af willen laten treden, in plaats van meer 'rigoureuze' maatregelen die vaker in dat gebied voorkomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties