Koerden heroveren olieveld in belangrijke overwinning op ISIS

Geen categoriejan 31 2015, 19:00
De Koerden zijn tot dusver de enige die de opmars van ISIS kunnen stuiten.
Respect voor de Koerdische strijders van de Peshmerga. Anders dan het Iraakse en Syrische leger zijn zij namelijk wél in staat om ISIS te bedwingen. Zo bericht het Parool vandaag de Koerden een belangrijk olieveld hebben heroverd, dit nadat ISIS het olieveld vrijdag juist had héroverd.
Het olieveld ligt nabij de Iraakse stad Kirkuk, een soennitische én Koerdische stad. Geen wonder dus dat zowel de Peshmerga en ISIS die stad graag bezetten - en dat is om nog maar te zwijgen over het olieveld.
In deze oorlog is het niet alleen om propagandistische redenen belangrijk om ISIS terug te dringen, maar ook om strategische redenen. ISIS is 's werelds rijkste terroristische organisatie omdat het hele olievelden bezet en de olie aldaar tegen een laag prijsje verkoopt - ver onder de marktwaarde. Als ISIS zijn olievelden verliest heeft het een immens probleem; niet alleen omdat het gezichtsverlies leidt, maar ook - en voornamelijk - omdat het inkomsten misloopt.
Met andere woorden, hoe minder olievelden ISIS in handen heeft, hoe beter.
Daar komt bij dat deze overwinning van de Koerden niet op zichzelf staat. In een videoboodschap geven twee ISIS-jihadisten toe dat ze ook verslagen zijn in Kobani, het grensplaatsje bij Turkije. Ook daar zijn ze teruggedrongen door de Koerden die gesteund werden door luchtaanvallen van de (westerse) coalitie. In de boodschap zeggen de massamoordenaars van ISIS dat ze de strijd om Kobani eerst en vooral gewonnen hebben door de luchtaanvallen. Ik betwijfel dat ten zeerste. De coalitie voert namelijk zeer beperkte acties uit. Ik denk dan ook dat ISIS dat alleen maar zegt om:
1. geen gezichtsverlies te lijden. De Amerikanen zijn machtig, het is niet vernederend om af en toe van hen te verliezen. Dat ligt anders bij de Peshmerga.
2. propaganda te kunnen maken. ISIS kan nu doen alsof de 'Westerse imperialisten' bezig zijn om het 'kalifaat' kapot te maken. Door dat te gebruiken kunnen ze extremisten in Europa en Amerika wellicht zo ver krijgen om aanslagen te plegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten