Kosten ICT-projecten tóch gestegen: 648 miljoen euro! Belastingdienst 'vergat' project van 84 miljoen te melden

Kosten ICT-projecten tóch gestegen: 648 miljoen euro! Belastingdienst 'vergat' project van 84 miljoen te melden

De overheid gaf in 2018 niet 564 miljoen euro uit, zoals zij eerder hadden gemeld, maar 648 miljoen euro uit. Reden voor het verschil is de Belastingdienst die een project van 84 miljoen euro niet had gemeld. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kondigde nog aan dat de totale kosten waren gedaald. Niet dus! Via NU.nl.

"Ik heb helaas geconstateerd dat door een rapportagefout van de Belastingdienst in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk onjuiste cijfers zijn opgenomen", geeft Ollongren toe in een Kamerbrief.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst gaat het project van 84 miljoen euro om een computersysteem 'dat de Belastingdienst bij de tijd moet brengen'. Nietszeggender dan dat kán haast niet.

Het is sowieso een dikke bende bij de Belastingdienst als het op het aangeven van cijfers aankomt. Zo presteerden ze het om 1,2 miljard euro aan openstaande voorschotten voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag niet te melden.

Als het nou om een paar honderdduizend euro ging is dat nog een keer te begrijpen (maar nog steeds niet oké). Het gaat hier echter om zulke fikse bedragen dat het haast niet anders kan dan dat er opzet in het spel is. Even een mooi beeld schetsen voor de jaarrekening en de presentatie, zodat daarna de échte cijfers boven water kunnen komen en men hoopt dat die informatie niet bij het brede publiek terechtkomt.

Ollongren flikte eenzelfde kunstje bij het rapport over de 'sleepnet'-wet, die moedwillig werd verzwegen tot na de stemming. Toen dit rapport eenmaal naar buiten kwam, was het kwaad al geschied en viel de backlash redelijk mee.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer