shutterstock 150127133

KPMG luidt noodklok: 'Zorg wordt onbetaalbaar, kleine ziekenhuizen zullen mogelijk omvallen'

Geen categoriejun 08 2021, 18:00
Accountantsbureau KPMG vindt dat de zorg in Nederlandse ziekenhuizen drastisch moet veranderen. 'In de huidige vorm wordt het onbetaalbaar', stelt de organisatie. Als er niet snel iets verandert dan kan het zelfs zo zijn dat kleine ziekenhuizen binnen tien jaar mogelijk om zullen vallen. Dat meldt dagblad Trouw.
Opvallend is dat KPMG pleit voor vernieuwingen in de ziekenhuiszorg om de kosten nog enigszins te kunnen drukken. De nadruk moet wat hen betreft komen te liggen op preventie, terwijl tegelijkertijd de patiënt meer centraal moet komen te staan. Betere samenwerking met huisartsen of verpleeghuizen is het advies.
Er valt natuurlijk veel te zeggen voor het idee van preventie en betere samenwerking, maar dat lost het fundamentele probleem niet op. Dat is zoiets als pleiten voor minder autorijden omdat auto's en benzine zo duur zijn geworden. Het probleem lijkt hem namelijk meer te zitten in de absurde hoeveelheid bureaucratie en een marktmodel in de zorg waarvan iedereen nog steeds beweert dat het een 'vrije markt' is.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het advies van KPMG komt vooral de zorgverzekeraars goed uit. Wie geen gebruik maakt van zorg maakt immers ook geen aanspraak op de verzekering. Nergens wordt echter ook maar iets gezegd over het zorgsysteem zelf. Als we kijken naar de redenen voor waarom het zorgpersoneel de sector verlaat, dan komt onnodige bureaucratie en enorme werkdruk steevast bovenaan in het lijstje te staan. Daar zou een volgend kabinet wat aan moeten doen, voordat lokale ziekenhuizen echt overal om beginnen te vallen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten