Kristallnacht nog eens dunnetjes overgedaan in Denemarken: ruim 80 joodse graven beklad en vernield

Geen categorienov 10 2019, 16:00
Gisteren zijn 84 joodse graven vernield in het Deense Randers in Midden-Jutland. Niet geheel toevallig was het gisteren 81 jaar geleden dat in Duitsland de Kristallnacht zich voltrok.
Denemarken is in rep en roer. Diverse graven zijn met graffiti ondergespoten en ook zijn er een aantal graven vernield. Beelden van de veroorzaakte schade raken natuurlijk een snaar in de samenleving. Politici wijzen op de datum van de aanslag op de begraafplaats, die samenvalt met de herdenking van de Kristallnacht. De lokale burgemeester zei er het volgende over:

"Een laffe en obscene daad waar wij nadrukkelijk afstand van nemen."

En dat is het ook. Antisemitisme lijkt nu dus ook in Denemarken weer een actueel thema te zijn geworden. De vraag is alleen wie er achter de daad zit? Gezien de datum van de aanslag lijkt één of andere extreemrechtse club mij voor de hand liggend te zijn.
Hoe het ook zij, het is verschrikkelijk om te moeten constateren dat antisemitisme z'n lelijke kop op zo'n manier weer op doet steken. In zekere zin is dit misschien nog wel een ergere vorm van antisemitisme dan wanneer joden er op straat mee worden geconfronteerd. De realisatie dat zelfs na je dood mensen nog hun best doen om je te bespotten en te onteren, puur en alleen om wie zij denken dat jij was of waar jij voor stond. Een trieste gedachte...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten