Kritisch rapport licht tipje van de sluier op van kindbruiden in Nederland

Geen categorieapr 14 2016, 18:30
Het rapport stelt dat er minstens 60 Syrische kindbruiden naar Nederland zijn gekomen.
Minister Van der Steur kan weer hard aan het werk nu hij toch mag aanblijven: donderdag is bij hem door de Nationaal Rapporteur een rapport gedeponeerd dat niet bepaald lovend is over de Nederlandse aanpak van kindbruiden in ons land.
Zo zouden er bijvoorbeeld tenminste 60 kindbruiden uit Syrië naar Nederland zijn gekomen, alleen al tussen september 2015 en januari 2016, een tijdsbestek van slechts 5 maanden. Daarbij komen kindhuwelijken ook bij andere bevolkingsgroepen voor, zoals bij Roma's. Het daadwerkelijke kindbruiden dat zich op dit moment in ons land bevindt zal ongetwijfeld dus nog veel hoger zijn.
Het sluiten van een huwelijk met zulke jonge kinderen is in Nederland vanzelfsprekend verboden, maar de aanpak van paren die hier al getrouwd naartoe komen is veel lastiger. Een motie van CDA'er en TweedeKamerlid Pieter Oskam stelde voor om ook de in het buitenland gesloten huwelijken in Nederland ongeldig te verklaren, zodat deze jonge bruiden onder toezicht gesteld konden worden. Deze motie werd echter door tegenstemmen van VVD, PvdA en Groenlinks verworpen.
Nederland biedt dus nog onvoldoende steun voor de meisjes die hier slachtoffer van zijn. Het zit hem vooral in het ontbreken van toezicht: dit soort kinderen belandt eigenlijk in de duisternis, waarbij de kans groot is dat ze nooit uit huis komen en zo enkel en alleen met familie in contact komen. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld, Corinne Dettmeijer-Vermeulen, verwoordt het probleem uitstekend:

Deze meisjes bevinden zich vaak in een sociaal isolement waardoor eventueel misbruik en uitbuiting langdurig kunnen aanhouden.

De vraag is hoe dit soort misstanden wél kunnen worden aangepakt. Volgens Dettmeijer-Vermeulen moet er zo spoedig mogelijk een gerichte aanpak komen om deze jonge vrouwen te beschermen tegen hun 'echtgenoten'. En dat is helemaal logisch: een belangrijke voorwaarde om naar Nederland te mogen komen is, wat mij betreft, dat men iets bijdraagt aan ons land. En laten we wel wezen, wat draagt iemand die enkel en alleen thuis zit en niet of nauwelijks onderwijs heeft gehad nou bij aan ons land? Helemaal niets, en de waarheid is dat ze dat ook helemaal niet kunnen. Als deze meisjes dan toch hierheen moeten komen dan wel op onze manier, volgens onder normen en waarden. En dat betekent: ontbinden die huwelijken, en naar school met deze meisjes. Anders hebben zij ons land, maar vooral zichzelf, helemaal niets te bieden in dit leven, en staan ze enkel en alleen in dienst van hun mannen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten