Kroonprins Saoedi-Arabië: "Iran is de nieuwe Hitler"

Geen categorienov 26 2017, 17:00
De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman (MBS), gaat er met gestrekt been in.
Mohammed Bin Salman is wellicht op de koning na de machtigste man in Saoedi-Arabië. Dat is niet zo gek want hij is de kroonprins. In die hoedanigheid blijkt hij bijzonder moedig te zijn. Zo heeft hij de afgelopen weken een dozijn rijke prinsen laten oppakken. Ook belangrijke zakenmensen zijn echter slot en grendel gezet. Dit alles hoegenaamd in de strijd tegen corruptie, maar ook om zijn nieuw verkregen macht veilig te stellen.
MBS wil ervoor zorgen dat als hij eenmaal koning wordt, er geen sterke, georganiseerde oppositie meer is.
Maar dat is niet het enige Grote Plan van Bin Salman. Ook qua buitenlands beleid wil hij orde op zaken stellen. Dat betekent in zijn geval: Iran aanpakken. En hard ook.
Dat maakte de kroonprins héél duidelijk tijdens een interview met de New York Times. In dat interview noemt hij Irans leider Ayatollah Khamenei "de Hitler van het Midden-Oosten" en maakt hij duidelijk dat hij van zins is om die 'nieuwe Hitler' aan te pakken voor hij écht grote schade kan veroorzaken.
"We hebben geleerd van Europa dat appeasement niet werkt," aldus de Saoedische kroonprins. "We willen niet dat de nieuwe Hitler van het Midden-Oosten in het Midden-Oosten doet wat Hitler in Europa deed."
Dit zijn natuurlijk oorlogszuchtige woorden. Geen wonder dat veel Amerikaanse conservatieven bijzonder blij zijn met MBS's uitspraken. Zij roepen nu al jaren dat Iran een groot gevaar voor de wereldvrede vormt, en dat de leiders van het land aangepakt moeten worden; het liefst vandaag nog.
De grote vraag is natuurlijk wat Saoedi-Arabië precies kán en wíl doen om Irans macht te beperken? Het antwoord daarop kon weleens zijn: heel veel. Want het is duidelijk dat MBS het serieus meent; hij is zelfs al bezig om de buitenlandse politiek van zijn land bij te stellen met een focus op Iran.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten