Kunstwerk 'met IS op de foto' in Enschede levert boze reacties op

Geen categoriesep 08 2018, 12:00
De gemoederen liepen gisteravond hoog op toen ten tijde van het Gogbot-festival er een 'kunstwerk' werd opgetuigd waar je met een IS-strijder op de foto kan. Lokale partij Democratisch Platform Enschede riep op het doek direct te verwijderen! Dat meldt de Tubantia.
Het Gogbot Festival trekt altijd een beetje aparte acts, decoratie en figuren aan. Dat maakt het vaak ook ontzettend leuk en voor ieder wat wils. Dit keer viel een kunstwerk echter totaal uit de smaak. Het doek biedt de mogelijkheid om je hoofd door een gat te doen waardoor het lijkt alsof je in oranje overall op het punt staat onthoofd te worden door een IS-strijder.
Daar zijn ze niet zo van gediend in Twente, en terecht ook. Democratisch Platform Enschede, een soort lokale FVD, kreeg bijval van VVD-gemeenteraadslid Malkis Jajan toen ze opriepen om het te laten verwijderen.
De kunstenares zelf blijft achter haar werk staan, wat bedoelt was om te 'prikkelen' en ons moest laten afvragen in hoeverre je slachtoffer kunt zijn van iets waar je zelf niet bij aanwezig was. Klinkt als een flut excuus om de aandacht mee te trekken waar eerst een stempeltje van een kunstdocent voor nodig was. Het is dan ook meer een misplaatste ludieke grap dan dat het het label 'kunstwerk' verdient.
Mevrouw is ook totaal verontwaardigd dat er online zo'n blijk van afschuw heerst en zegt 'Ik ben wel geschrokken van alles wat het losmaakt', alsof ze dit niet aan zag komen. Prima dat er veel ruimte voor artistieke vrijheid is en dat mag ook zeker gewaarborgd blijven, zorg dan wel dat je er ook daadwerkelijk kunst mee produceert in plaats van dit ééndimensionale gedachte-experiment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten