President Iran: 'We zijn in regelrechte oorlog met de Verenigde Staten'

Geen categoriesep 08 2018, 13:00
Van Trump kunnen we inmiddels verwachten dat hij met prikkelende uitspraken de aandacht op zich weet te vestigen. Daar worden ze in Iran nu ook steeds beter in! Iraanse president Hassan Rohani: "Iran bevindt zich in een regelrechte oorlog met de Verenigde Staten." Via de Telegraaf.
Dat 'regelrechte' valt dan gelukkig wel weer mee. Rohani beschrijft de oorlog namelijk niet in termen van bommen en granaten maar als psychologisch en economisch. Dat er (nog) geen bloed vloeit wil overigens niet zeggen dat het dan maar minder ernstig is.
Rohani riep in zijn land op tot eensgezindheid tegen de Verenigde Staten om te laten zien dat Iraniërs 'bereid zijn een prijs te betalen voor hun onafhankelijkheid'. Dit is natuurlijk welbekende retoriek die we vaker horen waar de VS als agressor wordt neergezet en waar verzet tegen moet worden gepleegd. Niet altijd onterecht overigens.
De aanleiding voor deze speech is Donald Trump die door middel van sancties druk probeert te leggen op Iran om zo tot een betere deal te komen. Hoe groot het effect van deze sancties is moet nog blijken. Het moge duidelijk zijn dat Iran niet bij de pakken neer gaat zitten.
De Iraanse regering lijkt vastbesloten tot verzet maar de jongere generatie kon wel eens de sleutel tot succes voor Trump zijn. Uit diverse berichten over Iran de afgelopen decennia valt op te maken dat een steeds groter deel van de Iraanse bevolking (met name vrouwen) het niet zo hebben met de theocratische vorm van bestuur in het land. Als dit deel van de bevolking hard genoeg getroffen wordt door de sancties kan dat leiden tot verregaande consequenties in het land. Als de landen van de Arabische Lente ons iets hebben geleerd is het dat de loyaliteit van het leger de doorslaggevende factor zal zijn wanneer de druk hoog genoeg wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten