Laat kinderen weer kinderen zijn. Weg met die 'bescherming' tegen alles!

Geen categorieokt 21 2018, 19:00
Een prima oproep in De Telegraaf.
Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe publiceert De Telegraaf een column waarvan je denkt: spijker, kop. Zo ook nu. Maaike Olde Olthof is er namelijk helemaal klaar mee dat moderne ouders hun kroost tegen alles en nog wat in bescherming nemen, inclusief tegen dingen die we vroeger heel normaal vonden. Zoals schaafwonden van het BMX'en, bijvoorbeeld.

Natuurlijk moet je hem niet voor de leeuwen werpen of in een drugshol achterlaten. Je houdt jouw vinger aan zijn pols, altijd. Maar het kan geen kwaad er een tandje minder bovenop te zitten. Als een kind niet de kans krijgt van het klimrek te vallen en geen zelfvertrouwen opbouwt, hoe overleeft hij dan de middelbare school en ontwrichtende puberteit?

Zo is het precies. Ze voegt daar ook aan toe dat zelfvertrouwen "gekweekt" wordt. Daar ben ik het niet helemaal mee eens -- als ik naar onze kleine kijk lijkt het me volstrekt duidelijk dat ze geboren zijn met zelfvertrouwen... maar dat wij ouders dat zelfvertrouwen maar al te vaak ondermijnen door overdreven beschermend te zijn.
Laat kinderen kind zijn. Laat ze "rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan." Laat ze het klimrek of de glijbaan opklimmen en vállen. En laat ze vooral ook lekker vies worden in de modder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten