Laatste referendumaanvraag officieel mislukt: maar 147.000 handtekeningen voor Donorreferendum

Laatste referendumaanvraag officieel mislukt: maar 147.000 handtekeningen voor Donorreferendum

Nou, het is officieel mensen. De laatste referendumaanvraag is faliekant mislukt, met nog geen eens de helft van benodigde handtekeningen. Daarmee komt er een 'voorlopig' einde aan het referendumtijdperk van Nederland. Heeft een aantal jaartjes geduurd en heeft twee referenda opgeleverd. Jammer, maar helaas. We zullen niet goed weten waarom het niet gelukt is, maar als er over zoiets elementairs als de Donorwet geen referendum wordt uitgeroepen met steun van de bevolking, dan moet je ook in de spiegel kijken.

De Kiesraad heeft 146.636 verzoeken ontvangen voor het houden van een referendum over de Wet op de orgaandonatie. Dat is nog niet de helft van het benodigde aantal. De volksraadpleging komt er dan ook niet, meldde de Kiesraad maandagochtend. „Het vereiste aantal van minimaal 300.000 geldige verzoeken, ook wel ondersteuningsverklaringen is niet gehaald.”

De wet kwam met een nipte meerderheid door de Tweede en Eerste Kamer en moet in 2020 in werking treden. GeenStijl probeerde tevergeefs nog een raadgevend referendum af te dwingen. Maar op 11 juni liet initiatiefnemer Bart Nijman op GeenStijl al weten dat te weinig handtekeningen waren opgehaald. „De wet treedt nu gewoon in werking”, aldus de Kiesraad.

Een bevolking moet oefenen met de nieuwe democratische middelen die ze tot haar beschikking heeft gekregen. Daar heeft de Nederlandse bevolking niet genoeg tijd voor gehad. Het tweede referendum, over de Sleepnetwet, was al een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het referendum over het Oekraïneverdrag. Je zag al positieve ontwikkelingen en toch is het middel ons ontnomen.

Hopelijk krijgt de politiek uiteindelijk het vertrouwen en implementeren ze toch een systeem van referenda, want het is een perfecte toevoeging aan het parlementair stelsel dat wij hebben. Het een kan niet zonder het ander, dat zegt de Staatscommissie Parlementair Stelsel zelf ook. Hopelijk komt daar nog wat uit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties