Leestips! De zaterdagbijlage van 23 augustus 2014

Geen categorieaug 23 2014, 10:00
Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven:
Tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
Geen verder commentaar, de titel spreekt voor zich.
FD-column van Lucas Daalder van Robeco over (historisch) lage rentes. Zijn conclusie: er wordt teveel gespaard. Onze vraag aan Daalder: en hoe komt dat...?
Financieel journaliste van Forbes, Frances Coppola, geeft haar visie op het ECB-beleid.
Pdf. van het Center for Economic Policy Research onder auspiciën van Coen Teulings en Richard Baldwin over de dreigende permanente economische stagnatie.
Ambrose Evans-Pritchard haalt Nobelprijswinnaars Peter Diamond en Joseph Stiglitz aan die de ECB en de 'methode Merkel' voor eurozone bekritiseren.
Longread van oud NRC-correspondent en Japan-kenner Karel van Wolferen. Hij kritiseert de NL journalistiek in de kwestie Oekraïne, die hij verwijt kritiekloos de Amerikaanse Atlantische politiek te volgen. Kanttekening redactie: Van Wolferen was altijd fel anti-Bush en pro Obama, daarom des te opmerkelijker dat hij nu Obama's beleid krachtig veroordeelt.
Interview met Nobelprijswinnaar Milton Friedman uit 2004, twee jaar voor diens dood, waarin hij voorspelde dat de eenheidsmunt voor onoverkomelijke problemen zou zorgen (met dank aan Finance columnist Jan Gajentaan).
Gaat u hier maar even goed voor zitten (58 pag.). Over de grondslagen van een vrije samenleving (en wat er gebeurt als de politiek die basisbehoefte negeert).
Over de totale gekte in EU-regelland (nu zijn het stofzuigers, morgen grasmaaiers or whatever). Le-zen dit.
En om de bijlage af te sluiten een kort en krachtig statement van Paul Krugman op het stuk van O'Brien (zie # 1, hierboven) over de mislukte europese munt.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten