Lekker dan! Syriëstrijders vrijuit vanwege Nederlandse rebellensponsoring: 'Bij twijfel volgt vrijspraak!'

Lekker dan! Syriëstrijders vrijuit vanwege Nederlandse rebellensponsoring: 'Bij twijfel volgt vrijspraak!'

Megan Holt / YouTube

De rechtszaken tegen mogelijkerwijs tientallen Syriëstrijders beloven moeizaam te worden, nu advocaten van de jihadisten een nieuwe truc hebben bedacht om hun cliënten te laten vrijspreken. Ze gebruiken het inmiddels stopgezette Nederlandse hulpprogramma aan de rebellen om te betogen dat zij juist bij de 'good guys' hoorden.

Nu het allerlaatste stukje kalifaat op instorten staat is het voor de allertrouwste Nederlandse ISIS-supporters slikken of stikken. Omkomen in de strijd, of met hangende pootjes terug naar Nederland. Dat laatste is niet helemaal consistent met hun constante gedweep met het martelaarschap, maar goed: de dood is toch nog een stukje angstaanjagender dan een goede honderd shariageboden.

De jihadisten die laatstgenoemde route ondernemen, kunnen nog wel eens dubbel geluk hebben. Want eenmaal terug in Nederland worden ze wel gearresteerd, maar is het enige wat ze hoeven te doen is beweren dat ze niet bij ISIS zaten, maar bij één van de noordwestelijke rebellenclubs die Nederland "niet-dodelijke assistentie" heeft gegeven (op die term valt wel wat af te dingen, maar dat is voor een andere keer). En dan is het natuurlijk moeilijk veroordelen: want als je werkt voor een club die (materiële) subsidie van Nederland krijgt, was je dan niet gewoon één van de 'goeden'?

Of het werkt, weten we nog niet. Maar het is in ieder geval de juridische strategie:

"De veroordeling van Syriëgangers wordt bemoeilijkt door het Nederlandse hulpprogramma voor Syrische strijdtroepen. In zeker zes strafzaken speelt dit zogenoemde NLA-programma een rol, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en Trouw.

Nederland steunde tot 2018 minstens 22 strijdgroepen in Syrië. Een aantal verdachten zou deel hebben uitgemaakt van de strijdgroepen die ook gesteund werden door de Nederlandse overheid. Advocaten van Syriëgangers gebruiken deze Nederlandse steun om hun cliënten vrij te pleiten."

Let dus wel: de Syriëganger hoeft dus niet écht bij zo'n club te hebben gezeten die Nederlandse goederen aannam. Alleen dat het tegendeel daarvan niet overtuigend bewezen kan worden, is het voldoende. Nu speelt het voor slechts zes jihadisten. Maar als deze truc werkt, reken dan maar dat méér van die gekken op die wijze gaan pogen om vrij te komen. Want als er één ding is dat je kan zeggen over die koppensnellende jihadismefans: ze zijn zo sluw als het maar zijn kan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer