snapshot1

Lekker dan! Syriëstrijders vrijuit vanwege Nederlandse rebellensponsoring: 'Bij twijfel volgt vrijspraak!'

Geen categoriemaa 01 2019, 11:00
De rechtszaken tegen mogelijkerwijs tientallen Syriëstrijders beloven moeizaam te worden, nu advocaten van de jihadisten een nieuwe truc hebben bedacht om hun cliënten te laten vrijspreken. Ze gebruiken het inmiddels stopgezette Nederlandse hulpprogramma aan de rebellen om te betogen dat zij juist bij de 'good guys' hoorden.
Nu het allerlaatste stukje kalifaat op instorten staat is het voor de allertrouwste Nederlandse ISIS-supporters slikken of stikken. Omkomen in de strijd, of met hangende pootjes terug naar Nederland. Dat laatste is niet helemaal consistent met hun constante gedweep met het martelaarschap, maar goed: de dood is toch nog een stukje angstaanjagender dan een goede honderd shariageboden.
De jihadisten die laatstgenoemde route ondernemen, kunnen nog wel eens dubbel geluk hebben. Want eenmaal terug in Nederland worden ze wel gearresteerd, maar is het enige wat ze hoeven te doen is beweren dat ze niet bij ISIS zaten, maar bij één van de noordwestelijke rebellenclubs die Nederland "niet-dodelijke assistentie" heeft gegeven (op die term valt wel wat af te dingen, maar dat is voor een andere keer). En dan is het natuurlijk moeilijk veroordelen: want als je werkt voor een club die (materiële) subsidie van Nederland krijgt, was je dan niet gewoon één van de 'goeden'?
Of het werkt, weten we nog niet. Maar het is in ieder geval de juridische strategie:

"De veroordeling van Syriëgangers wordt bemoeilijkt door het Nederlandse hulpprogramma voor Syrische strijdtroepen. In zeker zes strafzaken speelt dit zogenoemde NLA-programma een rol, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en Trouw.

Nederland steunde tot 2018 minstens 22 strijdgroepen in Syrië. Een aantal verdachten zou deel hebben uitgemaakt van de strijdgroepen die ook gesteund werden door de Nederlandse overheid. Advocaten van Syriëgangers gebruiken deze Nederlandse steun om hun cliënten vrij te pleiten."

Let dus wel: de Syriëganger hoeft dus niet écht bij zo'n club te hebben gezeten die Nederlandse goederen aannam. Alleen dat het tegendeel daarvan niet overtuigend bewezen kan worden, is het voldoende. Nu speelt het voor slechts zes jihadisten. Maar als deze truc werkt, reken dan maar dat méér van die gekken op die wijze gaan pogen om vrij te komen. Want als er één ding is dat je kan zeggen over die koppensnellende jihadismefans: ze zijn zo sluw als het maar zijn kan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten