Lekker janken! Merkel en Macron boos: Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland blokkeerden EU-klimaatdoelstelling

Lekker janken! Merkel en Macron boos: Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland blokkeerden EU-klimaatdoelstelling

In Brussel wist men geen overeenstemming te bereiken over de klimaatdoelstelling voor de EU, waar werd gesproken over klimaatneutraliteit in 2050. Polen, Tsjechië, Hongarije en Estland gingen hier niet in mee. Nu is de rest van de EU boos en gaan ze stampvoeten. Via Trouw.

Greenpeace spreekt van 'een zwarte dag voor klimaatbescherming' maar spreken praktisch iedere dag wel van een 'zwarte dag' voor iets, what else is new. Pogingen van EU-lidstaten om de blokkerende landen onder druk te zetten, hebben gefaald.

Polen, Tsjechië, Hongarije en Estland betogen dat hun economieën sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dergelijke plannen zou hen onevenredig hard raken en dat valt niet te verkopen aan de bevolking. Wel zeggen zij daarbij dat ze eerst willen kijken hóe ze precies zullen worden geraakt en op welke manier de lasten over alle EU-lidstaten zouden worden verdeeld. Wanneer dit evenredig is met de klap die zij worden gevraagd op te vangen, is er al een stuk minder weerstand.

Voor de EU-lidstaten is het maar moeilijk te verkroppen. Franse president Macron en Duitse bondskanselier Merkel zullen nu af moeten stappen van het uitoefenen van druk en kijken hoe ze die landen alsnog over de streep kunnen trekken. Dat zou al een hele verbetering zijn in plaats van die morele verontwaardiging die nu vanuit de rest van de EU-lidstaten de boventoon voert. Maar ja, dat is zo'n beetje de enige strategie die de EU kent...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer