Filmpje! Hugo de Jonge (CDA): "koopkracht minder positief dan geraamd, inflatie hoger dan verwacht"

Geen categoriejun 22 2019, 15:00
Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) sprak gisteren over de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) van de Nederlandse economie. De ramingen zijn het best samen te vatten als 'gure wind uit buitenland tempert economische groei' en 'de inflatie is hoger dan gedacht'. Volgens de vicepremier hoeven we ons echter geen zorgen te maken op dit moment: de werkloosheid is bijzonder laag.
Het CPB verwacht nog wel groei van de Nederlandse economie, maar de vooruitzichten zijn wel getemperd.
Ondanks dat de Centrale Banken van de VS en Europa de rentes nog verder verlagen lijkt de groei dus niet verder te worden aangejaagd door goedkoop krediet in omloop te brengen. Zo was de economische groei in 2018 nog 2,7% van het Bruto Nationaal Inkomen, maar verwacht het planbureau voor 2019 een groei van 1,7% en in 2020 van 1,5%. Het CPB stelt het volgende:

"De groei van de Nederlandse uitvoer is tanende. Opvallend is dat de afzwakking van de productiegroei nog nauwelijks invloed heeft gehad op de arbeidsmarkt. Die blijft krap met tot nu toe nog steeds toenemende vacatures en snelle werkgelegenheidsgroei. De werkloosheid blijft in de raming uitzonderlijk laag, maar loopt wel wat op in 2020. De koopkracht blijft positief door beleid en in 2020 door matigende inflatie."

De werkloosheid is met 3,7% dus wel erg laag, maar de inflatie lijkt hoger te worden.
De combinatie van het achterblijven van loonstijgingen, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende inflatie dempen natuurlijk de koopkrachtontwikkelingen van huishoudens. Voor dit jaar verwacht het CPB een inflatie van rond de 2,6%. Let op: het gaat natuurlijk om een geconstrueerd gemiddelde en sommige producten en diensten stijgen meer in prijs dan andere. Zo wordt elektronica steeds goedkoper, maar voedselproducten duurder.
Volgens vicepremier De Jonge gaan huishoudens er door het nieuwe 2-schijven belastingstelsel uiteindelijk wél op vooruit en wordt er een koopkrachtstijging gerealiseerd middels de verlichting van de inkomstenbelasting. Hervorming van dat stelsel zou in 2021 tot voltooiing komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten