Lening afsluiten nu nog goedkoop, vanaf 2020 mogelijk duurder

Geen categorieapr 19 2019, 9:43
2018 was het jaar van historisch lage rentes. Ook begin 2019 staan de rentes nog laag, maar zal dit in de loop van het jaar weer gaan stijgen. Wie een persoonlijke lening of doorlopend krediet wil afsluiten, moet hier niet te lang mee wachten: nu afsluiten is later profiteren.
De grootste kredietverstrekkers PNB Paribas en InterBank hebben de rentes voor hun leningen vanaf €25.000 verhoogd. Het is niet ondenkbaar dat andere kredietverstrekkers dit voorbeeld volgen. Niet alleen moeten consumenten de rentes goed in de gaten houden, maar zeker ook de aanbieders. Iedere aanbieder hanteert zijn eigen rentetarief. Het verschil kan al snel enkele tientjes per maand opleveren.

Rentetarief persoonlijke lening

Dankzij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de rentes voor persoonlijke leningen sinds 2011 gedaald. In dat jaar bedroeg de gemiddelde rente ongeveer 11%. Dit is in 2019 gedaald tot 7%, waarvan de persoonlijke lening het goedkoopste is. Frisia hanteert een rentetarief vanaf 4,1% (peildatum: april 2019) hiermee is het een van de goedkopere aanbieders van de persoonlijke lening.

Rente doorlopend krediet iets hoger

Een doorlopend krediet is vooral handig voor consumenten die vaker behoefte hebben aan een geldlening. Reeds afgeloste bedragen zijn opnieuw opneembaar. Een handig systeem, dat wel om een hogere rente vraagt. Ook voor het doorlopend krediet geldt: de rentetarieven zijn sinds 2011 sterk gedaald. Het historisch laag niveau lijkt nu de bodem te hebben bereikt. Consumenten doen er goed aan om nu na te denken over het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Een lening aanvragen is zo gebeurd, de kredietverstrekker beoordeelt de aanvraag.

Vaste of variabele rente en looptijd

Wat is beter, de persoonlijke lening of het doorlopend krediet? Wie absolute zekerheid wil, kiest voor de persoonlijke lening. Deze heeft een vaste rente en looptijd. Het te lenen bedrag wordt in één keer op de rekening gestort. Extra aflossen (versneld aflossen) is kosteloos.
Bij het doorlopend krediet is tussentijds geld opnemen altijd mogelijk, tot aan de kredietlimiet. De consument betaalt alleen rente over het uitstaande saldo. Zowel rente als looptijd zijn variabel. Minder zekerheid, maar wel altijd geld beschikbaar. Het is dus even een afweging maken welke van deze twee leningen het beste bij de situatie past. Het is in ieder geval verstandig om vrijblijvend te informeren, vooral gezien de lage rentes. Een stijging van de rentes betekent namelijk hogere maandlasten, zowel bij de persoonlijke lening als het doorlopend krediet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten