jan roos

Column Jan Roos: We mogen niets over zich misdragende asielzoekers zeggen, want dan zijn we 'racisten'

Geen categorieapr 19 2019, 12:00
In zijn column van deze week steekt Jan Roos van wal tegen het verschijnsel van overlast door asielzoekers. Dat het asielsysteem zo in elkaar zit dat die lui überhaupt kunnen binnenkomen, is natuurlijk al bizar. Maar dat er vervolgens ook nauwelijks wordt opgetreden tegen zich misdragende aso-asielzoekers, dat gaat er bij Jan echt niet in. Het moet anders, aldus de columnist: "Het systeem deugt gewoon niet. Noch voor de vluchteling, noch voor de man in de straat die deze mensen ongevraagd opgedrongen krijgt, maar wel moet onderhouden."
Ik vind dat je vluchtelingen in hun eigen regio moet opvangen. Daarmee bevorder je terugkeer op het moment dat hun eigen land weer veilig is, en laat je mensen in hun vertrouwde omgeving waardoor ze zo dicht mogelijk bij hun eigen roots en cultuur blijven. Daarnaast komen die vluchtelingen dan niet hierheen, dus is er bij ons geen overlast en blijven ze na jaren in de watten zijn gelegd niet hier wonen. Het heeft dus voor iedereen alleen maar voordelen.
En zoals wel vaker, gebeurt dan precies het tegenovergestelde. Die mensen komen hier massaal heen en kosten ons handen vol geld. Ze zorgen voor veel overlast en uiteindelijk willen ze niet meer vertrekken, waardoor er nog meer druk op de verzorgingsstaat komt te liggen en hun eigen land minder snel weer wordt opgebouwd. Het systeem deugt gewoon niet. Noch voor de vluchteling, noch voor de man in de straat die deze mensen ongevraagd opgedrongen krijgt, maar wel moet onderhouden.
Dan denk je dat de overheid alles doet om het draagvlak voor dit waardeloze systeem zo groot mogelijk te houden. En ook daarbij gebeurt juist exact het tegenovergestelde. Want hoe is het in vredesnaam mogelijk dat we hier asielzoekerscentra vol hebben zitten met mensen uit “veilige landen”? Als je uit zo'n land komt heb je geen vluchtelingenstatus en moet je bij de grens geweigerd worden. Oh wacht, we hebben geen grenzen meer. Nou ja, in ieder geval als men er achterkomt dat je geen vluchteling bent krijg je een enkeltje naar huis, zou je zeggen. Maar nee: ze kunnen lekker blijven en gebruikmaken van onze onvrijwillige gastvrijheid.
En dan heb je ook nog asielzoekers die die zogenaamde veilige landen die hier komen en zich vreselijk misdragen. Deze lui worden ook niet het land uitgeschopt. Nee, ze krijgen een eigen busje om ze weg te houden bij de mensen die hun verblijf ophoesten. Eigen vervoer omdat je je misdraagt, terwijl je niet eens een vluchteling bent. En wij moeten het faciliteren.
En als we er iets van zeggen, zijn we racisten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten