Kabinet en Tweede Kamer negeren D66: JSF krijgt gewoon kernwapentaken

Geen categorieapr 19 2019, 15:00
Er is natuurlijk veel te doen geweest over de vervanger van de F-16: de F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter. D66 (met CU) zag het niet zitten dat deze, net als de F-16, kernwapens zou kunnen afvuren. Het kabinet en de Tweede Kamer houden echter voet bij stuk. Dat meldt de NOS.
D66 poogde ineens weer te doen alsof ze idealen hebben, door een stelling in te nemen dat de F-35 kernwapenvrij zou moeten worden. Nou is dat normaal gesproken een prima discussie om te voeren, ware het niet voor het feit dat NAVO-partners mede afhankelijk zijn van Nederland. Wanneer je als land onderdeel bent van zo'n coalitie is het nogal raar dat één à twee partijen ineens roet in het eten willen gooien qua strategische beslissingen.
Wat je ook van de NAVO vindt, er zit daar toch echt wel meer kennis en kunde qua militair-strategische beslissingen dan bij D66. In 2013 werd de motie vanuit de Tweede Kamer om de F-35 geen kernwapentaken op zich te nemen al door het kabinet verworpen. Hartstikke helder signaal naar de coalitiepartners waar D66 onder Rob Jetten dan maar even overheen probeert te walsen. Mooi dus dat zowel het kabinet als de Tweede Kamer nog even extra duidelijk onderstrepen dat Nederlandse F-35's straks ook gewoon nucleaire bommen kunnen werpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten