Leraren moeten hun gezag kunnen laten gelden

Geen categorienov 16 2011, 9:00
Hulde! Het enige juiste antwoord. Onze minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt scoort goed met haar antwoord op de kwestie rondom schoolleider Rob Wesselingh. Ze stelt dat de leraar meer ruimte moet krijgen om zijn gezag te laten gelden. En zo is het.
De discussie die is losgebarsten naar aanleiding van de adjunct-directeur van het Anna van Rijn-college uit Nieuwegein die werd gearresteerd voor het verwijderen van een leerling uit de klas, is ongekend. Wesselingh, de leraar in kwestie, krijgt veel steun van medeleraren, ouders en leerlingen. En gelukkig ook vanuit onze volksvertegenwoordiging.
Van Bijsterveldt toonde niet alleen de juiste visie op het geval Wesselingh, maar plaatste het in een breder kader. In Trouw:

Van Bijsterveldt wilde niet ingaan op de individuele zaak, maar sprak in algemene zin van een zorgelijke situatie. 'Binnen de muren van de klas is de leraar de baas. Leraren moeten de ruimte krijgen hun gezag waar te maken.'

Dit klopt precies. Ouders denken vandaag de dag de leraar wel even te kunnen vertellen hoe het moet. Kinderen - die toch al weinig respect en autoriteitszin krijgen bijgebracht - nemen deze houding over en worden volkomen stuurloos in de klas. Wanneer daarbij de leraren ook nog eens bang moeten zijn om een proces aan hun broek te krijgen wanneer ze een vinger opheffen tegen een brutale leerling, dan is het hek van de dam.
Zoals Michael al schreef: Wesselingh is een directeur die gewoon deed wat hij hoorde te doen, namelijk de orde handhaven. Ouders moeten vooral de leraar hierin vertrouwen en hun kinderen tonen dat de autoriteit van de leraar ten alle tijde geaccepteerd dient te worden.
Daarbij schreef Trouw:

De minister kondigde verder aan met een visie te komen op de rol van de ouders in het onderwijs. Volgens Van Bijsterveldt moet er ook wat van de ouders verwacht kunnen worden, en stellen zij zich nu te veel op als consument. Bovendien moeten zij het gezag van de leraar erkennen en 'positief bejegenen'.

Ik ben benieuwd naar de visie waar Van Bijsterveldt mee gaat komen. Wat mij betreft heeft ze de eerste stap in goede richting gezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten