Leven in de digitale eeuw: tips om je ogen te beschermen

Leven in de digitale eeuw: tips om je ogen te beschermen

Acht uur en drieëndertig minuten. Dat is hoe lang de Nederlander dagelijks gemiddeld besteed aan media. Van televisie kijken tot spelletjes spelen op de tablet of snel je mailtjes checken op je smartphone. Al die tijd zitten we dus aan een scherm gekluisterd en dat is heel belastend voor onze ogen. Naar een scherm kijken is een onnatuurlijke bezigheid voor onze ogen. We kijken een hele tijd strak voor ons en het scherm staat dichtbij. En dat terwijl onze ogen gewend zijn aan beweging en een combinatie van ver zien en dichtbij kijken. In dit artikel delen we met jou onze tips om je ogen te beschermen in deze digitale eeuw.

[caption id="attachment_177506" align="aligncenter" width="960"]matrix-2953869_960_720 Source: Pixabay[/caption]

Contactlenzen

Wie denkt aan lenzen, denkt direct aan contactlenzen ter vervanging van een bril om je zicht te verbeteren. Maar je kan ook lenzen kopen die niet als doel hebben om je zicht te verbeteren, maar wel om ze te beschermen. Het gaat om lenzen met UV filter. In heel wat lenzen zit dit standaard inbegrepen, maar dan gaat het vaak om een lage UV filter.

Er zijn specifieke lenzen met een hoge UV of UVB filter die je kan dragen ter vervanging van een zonnebril, maar die dus ook de ideale bescherming zijn voor je ogen tijdens het werken op de computer of het tv-kijken. Deze lenzen hoeven ook niet veel te kosten. Je kan online vaak goedkope lenzen van een goede kwaliteit bestellen.

Plaats je scherm op een gezonde afstand

Vaak zitten we met onze neus bovenop ons computerscherm of onze smartphone. En dat is niet gezond. Op de werkplek wordt er vaak aandacht besteed aan de ideale hoogte van onze bureaustoel of andere ergonomische zaken, maar is er niet altijd aandacht aan de ideale schermafstand. Gemiddeld gesproken is een armlengte afstand tussen je ogen en het scherm ideaal. Al kan dit wel variëren afhankelijk van de schermgrootte.

[caption id="attachment_177507" align="aligncenter" width="960"]Source: Pixabay Source: Pixabay[/caption]

Oogdruppels

Onze ogen bewegen amper wanneer we naar een (computer)scherm staren. Al vanaf het moment dat ogen 1 seconde stilstaan zorgt dat voor spanning in de oogspier waardoor de ogen ook minder gaan knipperen. Uit onderzoek blijkt dat onze ogen tot 75% minder knipperen dan normaal wanneer we tijd doorbrengen achter een scherm.

Hierdoor drogen je ogen uit, want door de te knipperen komt er normaal een vloeistof vrij die je ogen beschermt tegen invloeden van buitenaf. Je kan dit gaan compenseren door het gebruik van oogdruppels om je ogen te beschermen. Zo ga je computerogen voorkomen.

Neem regelmatig pauzes

Hoelang zit jij op dit moment al achter je scherm? En dan bedoelen we alle schermen en niet alleen die van je pc. Want ook je smartphone, tablet, televisie of gameconsole heeft hetzelfde effect op je ogen dan het scherm van je computer. Al eventjes? Dan is het na het lezen van dit artikel misschien even tijd voor een pauze zodat je computerogen kan vermijden.

Spendeer maximum een uur achter een scherm en neem dan even een pauze. Ga even naar buiten, wandel eventjes tot aan de koffiemachine, … Verwijder jezelf gewoon even van alle schermen zodat je ogen zichzelf kunnen herstellen en bevochtigen. Zorg tijdens het uur dat je achter het scherm zit ook voor kleine pauzes waarbij je even wegkijkt van het scherm.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Gezondheid ICT computers ogen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties