Levensgevaarlijke Trump wil de NAVO opdoeken

Levensgevaarlijke Trump wil de NAVO opdoeken

De impulsieve presidentskandidaat heeft een 'geweldig' plan: het militaire bondgenootschap NAVO naar de vuilnisbelt van de geschiedenis verwijzen.

Nu heeft Donald Trump, de koploper in de strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wel vaker domme uitspraken gedaan, maar zelden bakte hij ze zo bruin als gisteren bij een bijeenkomst in Wisconsin. Die staat gaat aanstaande dinsdag naar de stembus, en Trump lijkt voor het eerst deze race niet de favoriet om te winnen in een purple staat, waar veel Democraten ook wonen.

En een kat in het nauw maakt rare sprongen, zo blijkt maar weer. Trumps jongste geestesbaby is het opdoeken van de NAVO:

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag harde kritiek geuit op de NAVO. Het bondgenootschap is volgens de Republikein ,,niet meer van deze tijd''.

Is hij helemaal gek geworden? De NAVO is ooit opgericht om het Westen militair te verenigen, om een dreiging zoals Nazi-Duitsland nooit meer te hoeven meemaken. Destijds heeft Hitler een aardige voorsprong op zijn tegenstanders kunnen pakken, doordat zij intern verdeeld waren en constant naar elkaar keken en uiteindelijk allemaal niks deden. Daarnaast had je ook nog landen als Nederland die een grens deelden met Duitsland en geen grote bek durfden op te zetten. En uiteraard was de Spaanse regering een kliek van collaborateurs. Dat is vandaag de dag niet meer het geval: met de NAVO is er een diepgaande militaire integratie, waardoor vanaf punt nul alle neuzen dezelfde kant opstaan.

En is dat hard nodig? Reken maar! De directe bedreiging voor de NAVO-landen ten tijde van diens oprichting was natuurlijk de Sovjet-Unie. In naam is die uiteraard uiteengevallen, maar Vladimir Poetin is de president van Rusland en gedraagt zich in die rol gewoon als de erfopvolger van de algemeen secretarissen van de Communistische Partij van weleer. Grote kans dat we over 100 jaar spreken van 'de verschrikkelijke drie': Lenin, Stalin en Poetin.

Poetin is momenteel al bezig met het annexeren van Georgië en Oekraïne en de enige reden - echt de enige reden - dat hij de Baltische staten nog niet heeft aangevallen of de grens met Finland probeert te verleggen, is omdat hij weet dat het dan oorlog is. Daardoor kunnen delen van Georgië en Oekraïne, en Estland, Letland, Litouwen en Finland nu in vrede leven.

Kortom, Trump zou er goed aan doen om eens verder te kijken dan de gemiddelde Trump Tower lang is. De NAVO werd opgericht om het Russische gevaar het hoofd te bieden, en dat gevaar is nog altijd niet geweken. Dus hoezo de transatlantische verdragsorganisatie is niet meer van deze tijd? De NAVO is juist actueler dan ooit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
NAVO Donald Trump militair

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties