Peilingen: Gaat het referendum de 30% opkomst halen? De Hond vreest met grote vrezen

Peilingen: Gaat het referendum de 30% opkomst halen? De Hond vreest met grote vrezen

Het is nog maar drie dagen te gaan tot het langaangekondigde referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Maurice de Hond peilt een ruime overwinning voor het nee-kamp. Maar voor hen is er verder ook zorgelijk nieuws.

Met minder dan 48 uur te gaan voordat de stembussen opengaan voor het raadregevende referendum over de overeenkomst met Oekraïne peilt Maurice de Hond een ruime meerderheid van nee-stemmers. Het tegenkamp ligt met 66% ruim voor op de voorstanders, die slechts 34% aantikken:

Clipboard01

Alhoewel kiezers van de VVD en het CDA in meerderheid vóór het verdrag zijn, is het met name de Noord-Koreaanse marge waarmee PVV- en SP-kiezers aangeven tégen het verdrag te stemmen genoeg om deze uitslag richting een vrij grote overwinning voor 'nee' te sturen.

Goed nieuws voor Geenpeil, al hun vrijwilligers en de talloze tegenstanders van het verdrag? Niet per sé. Maurice de Hond heeft een dringende boodschap met betrekking tot de opkomst. Zoals de Wet Raadgevend Referendum dicteert, moet tenminste een opkomst van 30% worden behaald om de stembusgang geldig te laten zijn. De Hond:

"Beduidend meer mensen dan er werkelijk zullen opkomen, geven vooraf aan dat ze opkomen, hetgeen een normaal patroon is bij verkiezingen. Maar wat dan het werkelijke percentage is, hangt van een combinatie van factoren af. Bij deze verkiezingen is er nog een extra component van onzekerheid. Zij, die "ja" willen gaan stemmen, kunnen door thuis te blijven de kans verhogen dat de opkomstgrens van 30% niet gehaald wordt. Het percentage dat zeker opkomt is 25%. Ik waag het sterk te betwijfelen dat het opkomstpercentage woensdag de 30% zal overtreffen."

Dat wordt dinsdagavond dus nog even nagelbijten, als we De Hond moeten geloven.

Los van het referendum hield de bekende opinie-onderzoeker ook een peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze werd ruimschoots gewonnen door de PVV (39 zetels), met de VVD op de tweede plek (24 zetels) en de PvdA op sterven na dood (8 zetels).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties