Liberale VVD'ers verklaren traditionalisten de oorlog: 'Legaliseer en reguleer wietteelt!'

Geen categorienov 08 2016, 9:00
VVD-afdelingen uit het zuiden van het land hebben hun buik vol van de dure wietoorlog van het kabinet. Daarom willen zij er bij het komende VVD-congres voor zorgen dat een motie wordt goedgekeurd waarin wordt gepleit voor de regulering en legalisering van wietteelt.
Het Algemeen Dagblad legt uit:

Het VVD-congres van Noordwijkerhout komt in het teken te staan van een motie die de wietteelt wil reguleren. VVD-fractievoorzitters van grote steden uit Brabant willen dat het VVD-verkiezingsprogramma een duidelijk standpunt inneemt in plaats van er met geen letter over te schrijven. Het gaat om de VVD-fractievoorzitters van Den Bosch, Oss, Eindhoven, Breda, Tilburg, Helmond en de fractievoorzitter van VVD-statenfractie Brabant.

Thijs van Kessel, VVD-fractievoorzitter uit Oss, legt uit waarom hij en zijn collega-fractievoorzitters uit zijn provincie die initiatief nemen:

"Omdat er niets in het verkiezingsprogramma staat dienen we deze motie in. We willen niet langer oogkleppen op doen. De wietproblematiek is groter dan ooit, de wietteelt is uitgegroeid tot een complete industrie. De verwevenheid tussen de criminele en de bovenwereld ligt dicht onder de oppervlakte."

De fractievoorzitter uit Den Bosch, Ralph Geerts, is het daar helemaal mee eens:

"Er zijn veel zolderkamertjes waar illegaal stroom wordt afgetapt waardoor het risico op brand groot is. Wij gaan in de motie de regeloptie voorstellen: iedere gemeente moet het zelf kunnen regelen. Nu kan er niets. Er moet iets gebeuren, de ondermijnende effecten van de criminaliteit zijn groot."

Het moge duidelijk zijn dat deze heren natuurlijk honderd procent gelijk hebben. De criminalisering van wietteelt veroorzaakt veel meer problemen dan het oplost. In het huidige systeem mogen jij en ik prima een jointje roken, maar mag niemand het officieel produceren. Heel gek, maar op de één of andere manier zorgt dat er dus voor dat criminelen deze hele markt gemonopoliseerd hebben. Zij hebben immers per definitie lak aan de wet.
Toch is de kans groot dat dit een enorm spektakel gaat opleveren in VVD-kringen. Er zijn namelijk nogal wat traditionalisten; mensen die de opvattingen delen van Ivo Opstelten en Fred Teeven, de voormalige minister van Veiligheid en Justitie en zijn staatssecretaris. Deze twee mannen staan bekend als voorstanders van een zero tolerance drugsbeleid en zijn tegen iedere vorm van regulering. Er zijn nogal wat VVD-kiezers (buiten het zuiden van het land) die deze denkbeelden delen. Zij horen bij de zogenaamde 'crime fighter-vleugel' van de partij.
Het zal dus absoluut geen appeltje-eitje zijn voor Geerts en Van Kessel om hun motie goedgekeurd te krijgen. Ze zullen hard moeten doorzetten en voor hun leven moeten vechten. Doen ze dat niet, dan gaat hun motie vrijwel zeker roemloos ten onder, waarna de VVD eens te meer kan bewijzen dat het alles behalve een echte liberale partij is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten