Lichte stijging wereldhandel

Geen categoriejun 24 2014, 13:00
1,3%
Uit de CPB Wereldhandelsmonitor blijkt, dat het wereldhandelsvolume in de maand april 2014 met 1,3% is gestegen, na een daling van 0,2% in maart. Dat is beter dan verwacht, want de initiële schatting bedroeg een daling van een half procent.
Ook de de industriële productie is in april met 0,2% gestegen, volgend op een stijging van 0.1% in maart. De volgende peiling (over de maand mei) zal naar verwachting op 24 juli plaatsvinden.
Opvallend is vooral het dalende volume van de import van Japan (van 120,7 naar 108,6). Uitgedrukt in US-dollar is de Japanse import licht gedaald (van 140,6 naar 140,3). De Japanse export is zowel qua volume als in dollars nagenoeg gelijk gebleven. Het handelsvolume van de import en export van de eurozone stegen licht; in geld uitgedrukt daalde de export fractioneel. Vooral in de opkomende markten van Azië namen de exporten toe, terwijl Latijns-Amerika en Centraal en Oost-Europa de minste groei vertoonden.
De verwachte groei van 0,7% komt nagenoeg overeen met het langjarig gemiddelde, zij het dat de groei vooral tegenvalt in de ontwikkelde economieën en met name Japan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten