Lilian Marijnissen (SP) verzet zich tegen testbewijzen voor 7,50 euro om horeca en evenementen te bezoeken: "Onacceptabel"

Lilian Marijnissen (SP) verzet zich tegen testbewijzen voor 7,50 euro om horeca en evenementen te bezoeken: "Onacceptabel"

SP-leider Lilian Marijnissen en enkele actievoerende partijgenoten. Bron: SP / YouTube.

De fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, Lilian Marijnissen, vindt het volstrekt onacceptabel dat het kabinet testbewijzen wil invoeren voor horeca, evenementen en musea waar de búrger vervolgens voor moet betalen. Dat is, schrijft ze op Twitter, "onacceptabel."

Op vrijdag werd bekend dat het kabinet Rutte III druk bezig is met het uitvoeren van een plan om testbewijzen in te voeren voor mensen die naar het museum, een restaurant of café, of een evenement willen gaan. Zo'n testbewijs kost in totaal ongeveer 30 euro. 75% daarvan komt op rekening van de belastingbetaler. De overige 25% wordt door het individu zelf, direct, betaald. Aangezien het totaalbedrag dus zo'n 30 euro is, komt die eigen bijdrage waarschijnlijk neer op 7,50 euro.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat niet kunnen. "Testen voor toegang zou en mag nooit tot tweedeling leiden," schrijft zij op Twitter. "Maar met maximaal 7,50 euro per test worden grote groepen mensen en gezinnen uitgesloten. Onacceptabel wat de SP betreft."

Uit de reacties op haar tweet blijkt dat een groot aantal mede-twitteraars daar net zo over denkt. "Al was het gratis!" schrijft ene Sol. "Dit gaat niet alleen om het geld het gaat om onrechtmatige vrijheidsberoving die we middels een medische handeling terug moeten verdienen."

"Het leidt op meerdere fronten tot tweedeling," vult een dame genaamd Helga aan. "Ik ga echt niet bewijzen dat ik 'gezond' ben, maar ook word het verschil tussen arm en rijk ook weer veel zichtbaarder!" Zo heeft ze zelf een heel groot gezin. Als ze daar iets leuks mee wilt doen, gaat dat dus behoorlijk in de papieren lopen - alleen maar om toestemming te krijgen om ergens te gaan zitten. Dan hebben ze nog niks geconsumeerd. "Ik ga met mijn gezin van 8 personen niet eerst 7,50pp uitgeven om daarna op een terras te zitten," legt ze uit.

Daarnaast zijn er ook veel twitteraars die het testen van gezonde mensen sowieso onacceptabel vinden, ook als de burger er geen cent voor hoefde te betalen:

Ondanks deze kritiek op de kabinetsplannen is de kans groot dat dit systeem er wél komt. De strategie van het kabinet is namelijk compleet gericht op massaal testen, op grote schaal vaccineren, en de vaccinatie- dan wel besmettingsgraad van mensen vervolgens te controleren alvorens ze gebruik kunnen maken van hun rechten.

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal … en word lid van onze mooie groep op Facebook-alternatief MeWe!

Marijnissen heeft dus vrijwel zeker het nakijken - net als de Twitteraars die haar kritiek delen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties