Links jammert over terechte taaleis bijstandstrekkers

Geen categorienov 11 2014, 16:00
D66 en ChristenUnie willen een wetsvoorstel voor een taaleis voor bijstandstrekkers toch niet steunen.
Wat als politieke partijen een bepaald wetsvoorstel liever toch niet steunen? Dan beweren ze, vlak voordat er over wordt gestemd, dat de wet ontuitvoerbaar, inefficiënt en duur is. Zo ook D66 en ChristenUnie, de twee linkse gedoogpartners van het kabinet. Zij vinden een taaleis voor amper Nederlands sprekende Nederlanders in de bijstand maar onzin.
De taaleis is een "onrealistische" wet in de ogen van de twee linkse partijen. Terwijl het zo'n slimme maatregel is om immigranten aan te sporen niet te blijven hangen in een uitkering maar nu eindelijk eens aan het werk te gaan. Wie in Nederland woont en profiteert van de Nederlandse verzorgingsstaat moet ook maar regelen dat 'ie Nederlands leert spreken. NRC schrijft:

Het kabinet wil bijstandgerechtigden die zo slecht Nederlands spreken dat ze moeilijk een baan kunnen vinden, verplichten om de taal op inburgeringsniveau (groep 8 basisschool) te leren. Gemeenten kunnen 20 tot 40 procent korten op de bijstand, of de uitkering helemaal stopzetten, als een taalcursist te weinig vooruitgang boekt en de toets niet haalt.

Het is natuurlijk een uitstekende maatregel. De gedoogpartners beweren echter dat het de gemeenten te veel geld gaat kosten om de wet uit te voeren en te handhaven. Bovendien ziet een partij als de ChristenUnie er de "meerwaarde" niet van in, want er zijn al genoeg maatregelen waarmee mensen aan het werk kunnen gezet. Ja, ja. Zouden ze het zelf echt geloven?
Overigens kan het wetsvoorstel gewoon worden aangenomen als de voorstanders van de wet, naast de coalitie het CDA, de PVV en de SGP, gewoon voor de wet stemmen. Dat kunnen ze maar beter wel doen. Het kabinet valt toch niet als deze wet niet wordt aangenomen, dus het heeft geen zin om 'strategisch' tegen te stemmen. Dus: hop, hop, snel aannemen, deze wet!
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten