Turkse jongeren: gewelddadige jihad is oké!

Geen categorienov 11 2014, 17:00
Turkse jongeren in Nederland zijn in hun nopjes met de Islamitische Staat.
Tijd voor een rijtje schokkende cijfers, die vandaag zijn gepubliceerd door Motivaction. Het onderzoeksbureau heeft Turkse jongeren gevraagd wat zij vinden van 1. de gewelddadige jihad, 2. de moslims die naar Syrië afreizen om daar te vechten tegen de Syrische president Assad, en 3. het islamitische kalifaat dat is uitgeroepen in delen van Syrië en Irak.
Alle cijfers staan ook in dit artikel op Nu.nl, maar ik wil er graag een paar uitlichten. Van de ondervraagden zegt 88 procent het eens te zijn met de stelling dat het goed is dat er steun is van Nederlandse moslims voor terreurorganisaties zoals ISIS. 90 procent zegt dat Nederlandse moslims die meevechten in Syrië "helden" zijn (meer nog dan blijkt uit eerder onderzoek). 80 procent vindt het oké dat er geweld wordt gepleegd in het kader van de jihad, de volgens moslims heilige strijd.
Vicepremier Lodewijk Asscher reageert op z'n PvdA's op de uitslag van het onderzoek. Tegen Nu.nl zegt hij:

"Het is nieuw dat er zo veel steun is onder Turkse jongeren voor het geweld en de opkomst van IS," constateert Asscher. "Alles in ons verzet zich tegen denkbeelden als het toepassen van geweld tegen anders gelovigen. Het mooie van Nederland is juist dat je mag geloven wat je wilt of niet geloven wat je wilt zonder dat daar geweld hoort. We mogen niet accepteren dat deze jongeren zich op deze manier van de samenleving afkeren."

Beter pleit hij voor een migratiestop, in plaats van dat hij alleen maar wollige taal uitslaat. Hoe dan ook, Motivaction heeft nog een andere interessante vraag gesteld aan Turken én Marokkanen; of zij een kalifaat beter vinden dan een democratie in Arabische landen. 77 procent van hen zegt het ermee oneens te zijn (gek genoeg, gezien de eerdere cijfers), en de rest is het er niet mee eens of oneens (15 procent) of is het er juist helemaal mee eens (8 procent).
Als we deze laatste cijfers toepassen op alle moslims die in Nederland wonen (ongeveer één miljoen), dan zouden minstens 80.000 tot 100.000 in Nederland wonende moslims voor een kalifaat moeten zijn. Dat kunnen er nog best meer zijn als een kalifaat ook echt binnen handbereik is. Het lijkt me volstrekt duidelijk dat we hier met een enorm probleem te maken hebben en dat we deze voor het vrije Westen zeer gevaarlijke ontwikkeling zo snel mogelijk een halt moeten toeroepen.
Maar ik ben bang dat politiek Den Haag deze hele kwestie liever links laat liggen, omdat ze anders Geert Wilders gelijk moeten geven op sommige punten.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten