Links komt nu ook achter uw vuurwerk aan

Links komt nu ook achter uw vuurwerk aan

De Zwarte Piet-discussie begint weg te ebben, dus begint links een andere discussie, die over consumentenvuurwerk.

Ja hoor, het is weer zover. De Sint is nog maar net aangekomen in het land, de voorbereidingen voor Kerst zijn nog lang niet begonnen, maar de lokale fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Utrecht zijn vandaag al een vuurwerkmeldpunt begonnen. Geen meldpunt voor vuurwerkoverlast - daar is het nog veel te vroeg voor - maar een meldpunt voor "vuurwerkvrije straten".

Het GroenLinks-raadslid Steven de Vries wil met het meldpunt in kaart brengen hoeveel inwoners van de stad Utrecht een vuurwerkvrije straat willen. De burgemeester van de stad heeft al gezegd dat hij het een prima idee vindt als meerdere bewoners van een straat het willen. De twee linkse partijen gooien het op 'zelfbeschikking':

De partijen pleiten voor vuurwerkvrije zones omdat Utrechters volgens hen het recht hebben om zelf te beslissen over hun eigen leefomgeving.

De Vries: "Vuurwerk met nieuwjaar, het hoort bij het feest. Maar er zijn genoeg mensen en dieren voor wie vuurwerk allesbehalve feestelijke is."

Linkse partijen proberen al jaren een algeheel vuurwerkverbod in steden af te dwingen, maar dat lukt ze steeds niet. Daarom proberen ze het langs deze weg, in de hoop dat er in iedere straat wel een paar mensen wonen die naar het meldpunt gaan om te klagen over vuurwerkoverlast. Tja. Daar komen ze vast een heel eind mee, maar dat betekent wat mij betreft niet dat er dan maar vuurwerkvrije straten moeten komen.

Er is niets mis met mensen die verantwoord omgaan met vuurwerk. Wie de veiligheidsregels in acht neemt en niet met vuurwerk gaat zitten smijten naar andere mensen, dieren of andermans bezittingen veroorzaakt geen enkel probleem. Ja, een beetje geluidsoverlast. Dat is maar één avond/nacht per jaar, tijdens de feestelijke viering van het nieuwe jaar. Is dat zo erg? Ach, er zijn wel ergere dingen in de wereld waar we ons druk om zouden moeten maken.

Er is helemaal geen geld bij de gemeente en mankracht bij de politie om in de ene straat een vuurwerkverbod te handhaven terwijl er in de andere straat wel vuurwerk mag worden afgestoken. We kunnen beter de vuurwerkvandalen die prullenbakken, auto's en andere dingen opblazen aanpakken. Vandalen die worden betrapt, zouden wat mij betreft een paar jaar lang geen Oud & Nieuw meer mogen vieren. Ja, in de cel. Dat lijkt me effectiever dan deze bureaucratische en betuttelende nonsens van links.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties