Linkse feministen: Martijn van Dam had 1 dag vrij per week moeten eisen

Geen categorienov 04 2015, 11:00
Volgens Irene de Bel, hoofdredactrice van het feministische maandblad Opzij, had staatssecretaris Martijn van Dam moeten bedingen dat hij een vierdaagse werkweek zou hebben als staatssecretaris, in plaats van een vijfdaagse zoals het geval nu is.
Van Dam staat namelijk bekend als een politicus die zich inzet voor gelijke rechten én plichten voor man en vrouw, vader en moeder. In zijn hoedanigheid als volksvertegenwoordiger benadrukte hij verschillende malen dat ook mannen een dag vrij moeten nemen om te spenderen met hun kinderen - dit om de moeder te ontzien. Daarbij zou het gemakkelijker moeten worden voor mannen om dit inderdaad te doen - er zou een vierdaagse werkweek moeten komen voor iedereen. Werkgevers zouden zich daar aan moeten aanpassen.
Zoals hij niet lang voor hij staatssecretaris werd zei in gesprek met het Algemeen Dagblad:

"Daarom moet 4 dagen werken normaal worden, zodat je 1 dag overhoudt voor andere belangrijke zaken."

Nu hij staatssecretaris is heeft Van Dam zich echter razendsnel bedacht. Zoals hijzelf uitlegt:

"Ik vrees dat 4 dagen werken er niet in zit. Ik werkte voorheen een dag thuis, maar dat zal met de verplichtingen die ik er nu bijkrijg niet gaan.''

Verschillende linkse feministen zijn daar niet blij mee. Irene de Bel, hoofdredactrice van het feministische maandblad Opzij, ziet het als een ongebruikte kans om het goede voorbeeld te geven:

"Het was een statement geweest als hij had gezegd: 1 dag maak ik me helemaal vrij. Ook op het niveau van bewindslieden moet er één de eerste zijn. Voor die eerste keer is een man het meest geschikt. Hij had hier de daad bij het woord kunnen voegen en een voorbeeld kunnen geven. Ik had het erg goed en moedig gevonden."

Linda Voortman, Kamerlid van GroenLinks, is het daar helemaal mee eens:

"Hij zou het goede voorbeeld kunnen geven door 1 dag per week thuis te werken. Hij hoeft op vrijdag toch niet naar de ministerraad. Het beeld is nu: op hoog niveau kun je niet flexibel werken. Maar hij kan op vrijdag gewoon 's ochtends de kinderen naar school brengen, dan werken, dan koken voor het gezin en de kinderen naar bed brengen en dan nog even werken."

De dames benadrukken dus keer op keer dat Van Dam tenminste één vrije dag per week zou moeten hebben om te spenderen met zijn kinderen. Daarbij vergeten ze blijkbaar dat hij sowieso al twee vrije dagen per week heeft, te weten de zaterdag en de zondag. Tot voor kort vonden talloze generaties voor ons het volkomen normaal om op werkdagen te werken - en voor veel generaties was het zelfs normaal om zes dagen per week te werken, met alleen op zondag tijd voor het hele gezin. Tegenwoordig is dat blijkbaar niet voldoende meer. Vreemd, maar eens te meer een teken dat de tijden nu eenmaal veranderen.
GroenLinkser Voortman gaat zelfs zo ver om de staatssecretaris te vertellen hoe hij zijn vrijdagen voortaan moet indelen. Hij moet de kinderen eerst naar school brengen, dan wat werken, dan koken voor het gezin, de kids vervolgens naar bed brengen en daarna weer aan het werk. Waar ze het lef vandaan haalt om de dag van een ander in te delen is mij een raadsel, maar blijkbaar is dat tegenwoordig ook maar heel normaal.
Wat vind jij van deze kritiek van de dames? Hebben ze een punt of begrijp jij ook niet waar ze zich mee bemoeien?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten