Linkse uitlaatklep NOS krijgt er flink van langs van hoogleraar: Achtuurjournaal is niet te vertrouwen!

Linkse uitlaatklep NOS krijgt er flink van langs van hoogleraar: Achtuurjournaal is niet te vertrouwen!

De hoogleraren van Nederland weten het wel: voor een goede verslaggeving is de NOS helaas niet te vertrouwen.

Het is een interessant vergelijking die hij maakte, deze Cees Hamelink. De oud-hoogleraar Communicatie weet er alles van wat betreft de betrouwbaarheid van diverse personen en organisaties. Vooral politici en media boeien hem, en hij verrast zijn toehoorders tijdens een bespreking met een interessant weetje: politici zijn eigenlijk veel betrouwbaarder dan de media.

Oké, er zullen weinig mensen zijn die daar meteen "maar natuurlijk!" roepen, maar zijn redenering staat als een huis. Van politici kun je er eigenlijk vanuit gaan dat wat ze zeggen niet altijd met de waarheid strookt. Om dingen voor elkaar te krijgen in de politiek moet je soms beloftes maken en breken, maar dat weet eigenlijk iedereen. In feite is het lastig om hen hier echt op af te rekenen: it's part of the job, om het zo maar te zeggen.

De mainstream media doet het echter veel geniepiger. Eén van de belangrijkste principes van de journalistiek is de objectiviteit, en veel te veel mensen leven nog in de waan dat de media wel te vertrouwen zijn. En daar zit nu juist het probleem: de meeste media zijn dat überhaupt niet, maar doen wel alsof ze dat wel zijn. En dat is extra kwalijk. Als redacteur zijnde ben ik mij er volledig van bewust dat wij als mens-zijnde bepaalde principes hebben die over het algemeen als 'rechts' beschouwd kunnen worden. Wij maken dat echter ook duidelijk in onze communicatie. Lezers weten wat ze kunnen verwachten, en er is geen schimmige verborgen agenda. Houd ervan of niet, maar het is glashelder waar wij voor staan.

Hoe anders is dit bij de NOS. Dit zou als publieke omroep de spreekbuis voor 'heel Nederland' moeten zijn, maar duidelijk is dat bepaalde overtuigingen toch echt sterker naar voren komen dan andere. Het cultuurrelativisme viert er al jaren hoogtij, en alleen in naam is de NOS niet het thuishonk van centrum-links Nederland. Cees Hamelink ziet dat heel goed en is daar ook teleurgesteld.

Je zou toch eigenlijk willen zeggen, het meest betrouwbare medium is waar het meeste naar wordt gekeken is het NOS-journaal 's avonds om acht uur, maar ik zou mensen toch ernstig aanraden daar maar niet meer naar te kijken.

En dat is geheel terecht. Begrijp met niet verkeerd, de NOS is heel handig om een vluchtig beeld te krijgen van wat er zoal gebeurd is op een dag. Doe echter niet een poging om daar dieper in het nieuws te graven, want dan kom je al snel in een beerput vol propaganda terecht.

Lees meer over:
NOS NOS Journaal hoogleraren

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties