LNAZ: 'Kans op coronabesmetting zeer reëel' - Zorgsector heeft gisteren "met afgrijzen" zitten kijken naar demonstratie op de Dam

LNAZ: 'Kans op coronabesmetting zeer reëel' - Zorgsector heeft gisteren "met afgrijzen" zitten kijken naar demonstratie op de Dam

Een vergadering over de coronacrisis. Bron: Shutterstock.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat ziekenhuispersoneel "met afgrijzen" heeft gekeken naar de massale demonstratie op de Dam in Amsterdam gisteravond.

"Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers.

Mariet Feltkamp, viroloog bij het LUMC in Leiden, denkt echter dat het allemaal wel meevalt. Er stond een windje en het was zonnig, er was goede ventilatie en zo'n 90 procent had mondkapjes op. Dat zijn haar argumenten.

Dit klinkt echt als onzin! Het zal ongetwijfeld een rol spelen ja, dat geloof ik ook wel, maar zóveel mensen zó dicht op elkaar? Al was het windkracht 10, dan kreeg je nog besmettingen! Want allemaal leuk en aardig dat die druppeltjes en aerosolen "snel verwaaien", het is niet zo dat ze dan maar direct ook allemaal opstijgen. Die druppeltjes komen ergens neer of waaien horizontaal. Het oppervlakte aan mensen is groot genoeg voor die virusdeeltjes om ergens op een demonstrant te eindigen. En volgens mij zijn er echt niet zo heel veel virusdeeltjes nodig om er goed ziek van te worden!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties